Takole je zagorel olimpijski ogenj. Foto: EPA
Takole je zagorel olimpijski ogenj. Foto: EPA

Organizatorjem naslednjih OI bodo plamen predali na krajši slovesnosti, ki bo na sporedu v torek.

Ogenj je sicer zagorel s pomočjo opoldanskega sonca skozi konkavno zrcalo na tradicionalni slovesnosti, ki pa je bila še drugič zapovrstjo "žrtev" koronavirusnih omejitev. Podobno kot na slovesnosti marca lani, ko so prižigali ogenj za prestavljene olimpijske igre Tokio 2020. Pred koronsko krizo so prvič za zaprtimi vrati baklo prižgali leta 1984, ko so grški organizatorji protestirali proti komercializaciji iger v Los Angelesu.

Olimpijske igre v Pekingu bodo februarja. Foto: EPA
Olimpijske igre v Pekingu bodo februarja. Foto: EPA

Slovesnost sicer poteka na ostankih templja boginje Here v Olimpiji, prizorišču antičnih grških iger od osmega stoletja pred našim štetjem do četrtega stoletja našega štetja.
Baklo je prižgala Xanthi Georgiou, filmska igralka, oblečena v antično svečenico. Na slovesnosti so bili lahko prisotni le predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja, med njimi tudi njegov predsednik Thomas Bach.

"V zahtevnem obdobju, v katerem še vedno živimo, bodo olimpijske igre v Pekingu pomembna prelomnica, ki bo združila svet v duhu miru, prijateljstva in solidarnosti," je na kratki slovesnosti dejal Bach. Prisotni so bili tudi predstavniki grškega in kitajskega olimpijskega komiteja, grška predsednica Katerina Sakelaropolu in peščica polno cepljenih predstavnikov medijev.

V antični olimpiji zagorel olimpijski ogenj

Olimpijska plamenica letos ne bo opravila tradicionalne poti na grških tleh, po prižigu ognja jo bodo zgolj trije tekači na kratki poti prenesli v atensko Akropolo, kjer bo prenočila pred predajo organizatorjem iz Kitajske na panatenskem stadionu, ki je gostil OI 1896.

V zadnjih dneh so se vrstili vse bolj številni pozivi k bojkotu iger v Pekingu, zaradi nespoštovanja človekovih pravic na področju, kjer živi ujgurska manjšina, ter v Hongkongu. V nedeljo in danes so po poročanju DPA-ja aretirali tri tibetanske aktiviste, ki so pred atensko Akropolo mahali z zastavami Tibeta in hongkonške revolucije.

Olimpijske igre na Kitajskem bodo potekale od 4. do 20. februarja. Ogledali si jih boste lahko na TV SLO 2 in MMC-ju.