Ogenj v Olimpiji so prvič prižgali leta 1936. Foto: EPA
Ogenj v Olimpiji so prvič prižgali leta 1936. Foto: EPA

Ogenj bo najprej naredil kratko pot po Grčiji, 5. oktobra pa jo bodo dobili predstavniki iger v Sočiju. Baklo bo na poti do Sočija nosilo več kot 14.000 ljudi. Pot jo bo med drugim vodila na severni tečaj, na najvišjo evropsko goro in celo v vesolje.

"Podobno kot v antični Grčiji tudi danes olimpijske igre ne morejo umiriti političnih napetosti po svetu. Olimpijski ogenj nas opozarja na omejitve," je povedal predsednik Moka Thomas Bach.

Najprej po Grčiji, nato pa po Rusiji in vesolju
Iz rok 18-letnega grškega smučarja Ioannisa Antonioua je olimpijsko baklo prevzel ruski hokejski superzvezdnik Aleksander Ovečkin.

"Zahvaljujoč Sočiju 2014 so mi zaupali, da sem med nosilci olimpijske plamenice. Še posebno velika čast zame je, da sem prvi ruski nosilec ognja. Sem zelo vesel in to mi veliko pomeni. Ponosen sem, da sem del te ceremonije ob prižiganju ognja, ta se bo zdaj podal na največjo nacionalno štafeto v olimpijski zgodovini," je povedal Ovečkin.

250 nosilcev bakle bo poneslo olimpijski plamen na dva tisoč km dolgo pot čez 32 mest in 23 regij Grčije, ko bo ogenj dokončno prešel v "last" ruskih prirediteljv na slovesnosti na olimpijskem stadionu v Atenah. 123-dnevno potovanje po Rusiji in vesolju se bo začelo v nedeljo, 6. oktobra, v ruski prestolnici Moskvi.