Benjamin Savšek je svetovni prvak postal v Pragi 2017, ob tem pa ima z SP-jev še po tri srebrne in tri bronaste medalje. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Benjamin Savšek je svetovni prvak postal v Pragi 2017, ob tem pa ima z SP-jev še po tri srebrne in tri bronaste medalje. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Bratislava od 21. do 26. septembra gosti letošnji SP v slalomu na divjih vodah za kajakaše in kanuiste.

Slovenski divjevodaši so dobro pripravljenost dokazali na nedavnem finalu svetovnega pokala v Pauju v Franciji, kjer je nosilec zlatega kanuističnega odličja iz Tokia Benjamin Savšek v skupni razvrstitvi osvojil končno drugo mesto, tako kot njegov kolega v kajaku Peter Kauzer, medtem ko je kajakašica Eva Terčelj letošnjo sezono svetovnega pokala končala na skupnem tretjem mestu.

Slovenski "krotilci brzic" so pred tema dvema velikima tekmama mojstrovino uprizorili tudi na majskem evropskem prvenstvu v Ivrei. Terčeljeva je v Italiji osvojila srebrno, Kauzer bronasto kolajno, tako kot Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič na ekipni tekmi v kanuju.

Slovenska divjevodaška reprezentanca je v torek v Tacnu priredila novinarsko konferenco ter razkrila želje in cilje pred bližnjim SP-jem v slovaški prestolnici, kjer namerava v izostreni in neizprosni konkurenci oplemenititi bero odličij v posamični in ekipni konkurenci.

Savšek želi še eno vrhunsko in čisto vožnjo

"Olimpijska zlata kolajna v Tokiu je krona v moji karieri in izjemno sem vesel, da mi je uspela zares vrhunska predstava. Pred menoj je še zadnja letošnja velika tekma. V Bratislavi želim izkoristiti dobro pripravljenost in doseči nov vrhunski rezultat, kar pa v močni in izostreni konkurenci ne bo enostavno. V sklepnem pripravljalnem obdobju se bo treba 100-odsotno osrediniti na nastop na SP-ju. Upam, da mi bo tudi v Bratislavi uspela še ena vrhunska in čista vožnja," je na medijskem dnevu dejal olimpijski prvak Benjamin Savšek.

Poleg Ljubljančana bodo v kanuju nastopili še Luka Božič in Klemen Vidmar, v ženski konkurenci pa Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak. Slovenske barve v kajaku bodo zastopali Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen, v ženski konkurenci pa Eva Terčelj, Urška Kragelj in Ajda Novak.

Pred 10 leti v Bratislavi že slavil Kauzer

Peter Kauzer je na progi v Bratislavi postal tako evropski kot svetovni prvak. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer je na progi v Bratislavi postal tako evropski kot svetovni prvak. Foto: www.alesfevzer.com

Izkušenemu Petru Kauzerju se olimpijski nastop v Tokiu ni posrečil, na nedavni preizkušnji v Franciji pa je bil znova na najvišji ravni. Na prizorišču letošnjega SP-ja je že posegel po zvezdah, pred desetimi leti je v Bratislavi osvojil naslov svetovnega, leto pred tem pa evropskega prvaka.

"Progo v Bratislavi so malce spremenili. Pred desetimi leti, ko sem osvojil svoj drugi naslov svetovnega prvaka, je bila tekma v drugem kanalu. Celotna proga zdaj poteka po levi strani, v vodo so dali plastične ovire, proga je precej spremenjena in zahtevna, kar pa mi ustreza. Vsaka vožnja v Bratislavi bo zame velik izziv in te tekme se že veselim," je dejal izkušeni Zasavec.

Branilka naslova ujela pravi ritem

Eva Terčelj bo v Bratislavo prišla kot branilka naslova svetovne prvakinje, ki ga je osvojila pred dvema letoma v Seu d'Urgellu. Po grenki izkušnji v deželi vzhajajočega sonca je po nedavni tekmi v Franciji znova dobila "svež veter v jadra".

"V Bratislavo bom prišla kot branilka naslova. To bo zame povsem nova izkušnja, a se s tem ne obremenjujem. Pred dvema letoma mi je uspela izjemno dobra sezona, v njej sem osvojila tudi naslov svetovne prvakinje. Pred menoj je povsem nova tekma, novo prizorišče, nov dan. Na tekmo na Slovaškem se bo treba čim bolje pripraviti, dati vse od sebe, in upam, da mi bo to tudi uspelo. V Franciji sem znova našla pravi ritem in srčno upam, da ga bom v Bratislavi ohranila in celo nadgradila," je dejala 29-letna Terčeljeva.

V Bratislavi bodo v ekstremnem slalomu nastopili Martin Srabonik, Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Marko Petek, Ajda Novak, Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj, v spustu v sprintu v disciplini K-1 Nejc Žnideršič, Anže Urankar, Simon Oven in Tim Novak ter Ana Šteblaj, Helena Domanjko in Živa Jančar, v C1 in C-2 pa Martin Gale in Nejc Gradišek.

Najprej SP na mirnih vodah s posadko Janić-Osterman

Med 15. in 19. septembrom bo v Københavnu na sporedu še SP na mirnih vodah v sprintu in parakajakaštvu. Slovenska reprezentanca je že prispela na prizorišče SP-ja, njene barve pa bodo zastopali Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki bosta nastopili v konkurenci K-2 na 200 in 500 metrov. Poleg njiju bodo nastopili še Rok Šmit in Vid Debeljak (K-2 500 m), Anja Osterman in Vid Debeljak (K-2 500 m mešano) ter Jošt Zakrajšek (K-1 1000 in 5000 m).