Joširo Mori in John Coates sta pojasnila trenuten položaj organizatorjev, ki jih čaka še ogromno dela zaradi preložitve olimpijskih iger. Foto: EPA
Joširo Mori in John Coates sta pojasnila trenuten položaj organizatorjev, ki jih čaka še ogromno dela zaradi preložitve olimpijskih iger. Foto: EPA

Preložitev olimpijskih iger v teh dneh dobiva celo pozitivno podobo v javnosti. Razmere s pandemijo so se tudi na Japonskem zaostrile do te mere, da so bile oblasti prisiljene izreči izredne razmere in ukrepe za zajezitev širjenja. V okviru ukrepov bi bili prireditelji iger v težkem položaju pri zadnjih pripravah in v še večji negotovosti, kaj bo z dogodkom. Poznavalci gospodarskih razmer pa igre 2021 vidijo tudi kot pomemben vir pri ponovnem zagonu gospodarstva po krizi.

Priprave na igre znova potekajo in prav danes so bili novi sestanki predstavnikov organizacijskega odbora iger in koordinacijske komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki jo vodi John Coates. Na novinarski konferenci je ostal brez odgovora na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se pandemija v letu dni ne bo umirila. Coates je odvrnil le, da bodo MOK in prireditelji sledili priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije.

Igre bi morale biti po prvotnem načrtu na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom letos, MOK pa jih je marca prestavil na termin med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Zdajšnji načrt predvideva, da se ohrani enaka časovnica iger in da bodo tekmovanja potekala v istih objektih. Pri MOK-u pa poudarjajo, da bodo skušali znižati stroške za igre.

Na 43 tekmovališčih prireditelje čaka kar nekaj pogajanj, saj gre delno za zasebno lastnino. Tudi prireditelji so potrdili, da 100-odstotnih zagotovil lastnikov še nimajo. Podobno velja za olimpijsko vas, ki naj bi po prvotnih načrtih gostila igre letos, stanovanja, kjer naj bi bivali športniki, pa naj bi se nato prenovila in predala novim lastnikom. Kar približno 1000 stanovanj iz kompleksa olimpijske vasi je že prodanih.

Pomembno sporočilo je Coates poslal mednarodnim panožnim športnim zvezam, ki jim je v času pandemije in odpovedi tekmovanj obljubil finančno pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Ne moremo mirno čakati in gledati, kako bodo zveze propadle. Pomagali jim bomo."

Preložitev bi lahko stala do 5,5 milijarde evrov
Predsednik organizacijskega odbora Joširo Mori je dejal, da bi jih japonska stran želela pokriti v največji mogoči meri. "Gre za odlog brez primere v zgodovini. Želeli bi si, da bi nam pri pokrivanju stroškov pomagal tudi mednarodni komite," je na konferenci dodal Mori.
Japonski uradniki in strokovnjaki so takoj po preložitvi podali oceno, da bi preložitev iger lahko stala od 2,7 do 5,5 milijarde evrov.

Pred preložitvijo so uradniki ocenili, da bi Japonska lahko porabila več kot tri bilijone jenov (25 milijard ameriških dolarjev), kar je veliko več od prvotno ocenjenih 734 milijard jenov, ko je Tokio leta 2013 uspel s kandidaturo.