Franček Gorazd Tiršek je v Tokiu osvojil dve medalji. Foto: dostopno
Franček Gorazd Tiršek je v Tokiu osvojil dve medalji. Foto: dostopno

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je ta mejnik zaznamovala ob paraolimpijskem odštevalniku pred trgovino Lidl na Zaloški cesti v Ljubljani, ki zaznava čas do začetka letošnjega športnega spektakla.

"Paraolimpijske igre so vrhunec kariere vsakega parašportnika, zato na zvezi ŠISSPK vso našo pozornost in napore vlagamo v zagotavljanje optimalnih pogojev za priprave in trening, obenem pa že zdaj samozavestno pričakujemo nastope naših parašportnikov," je ob mejniku 100 dni do Pariza dejal predsednik zveze Damijan Lazar.

Obenem so začeli tudi kampanjo V športu mi ni para, s katero želijo krepiti prepoznavnost slovenskega parašporta. V njej poudarjajo vrline parašportnikov, želijo slovenskemu občinstvu približati parašport, spodbujati navijaško zavest in na ta način prispevati k spreminjanju dojemanja parašporta v javnosti.

V kampanji so v ospredju strelec Franček Gorazd Tiršek, plezalka Manca Smrekar, plavalec Gašper Glušič, lokostrelka Živa Lavrinc, košarkar na vozičku David Škorjanc ter Tija Vrhovnik in Matjaž Majdič, tekmovalca v odbojki sede.

Nastop na igrah v Parizu so si v slovenski reprezentanci doslej zagotovili Lavrinc in Dejan Fabčič v lokostrelstvu, Tiršek v strelstvu in ženska ekipa v odbojki sede, ki si je nastop zagotovila na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Kitajskem. Še nekaj slovenskih športnikov pa ima še možnost, da se na igre uvrsti, za paraolimpijske vozovnice se bodo tekmovalci borili še do konca julija.

"Na vsakem treningu si poskušam predstavljati pritisk, kakršnega občutim na tekmovanjih. In ne le, da si ga predstavljam, temveč se ga učim tudi obvladovati. Glede na to, da so to moje prve igre, pričakovanj nimam. Iz preteklih izkušenj sem se naučila, da je ob večjem pričakovanju lahko večje tudi razočaranje, če pričakovanja niso uresničena," je ob odštevanju do iger povedala lokostrelka Lavrinc.

Na paraolimpijskih igrah v Parizu bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do zdaj so slovenski paraolimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu.

Na zadnjih poletnih paraolimpijskih igrah v Tokiu se je slovenska reprezentanca razveselila srebrne in bronaste kolajne Frančka Gorazda Tirška v parastrelstvu.