Anže Peharc je spodbudno začel olimpijsko sezono, v kateri si želi priplezati nastop v Parizu. Foto: EPA
Anže Peharc je spodbudno začel olimpijsko sezono, v kateri si želi priplezati nastop v Parizu. Foto: EPA

Tržičan je bil v prvem tekmovalnem krogu enajsti s štirimi osvojenimi vrhovi smeri in bonusom na četrtem balvanu, v drugem krogu tega tekmovanja pa je osvojil vrh in dva bonusa. Peharc je bil edini Slovenec, ki se je uvrstil v finalni krog uvodne tekme sezone v okrožju Kečjao v Šaošingu.

Luka Potočar je bil 39., Martin Bergant pa 61. Zan Lovenjak Sudar zaradi poškodbe ni nastopil.

Moški so v ponedeljek zaradi dežja ostali brez kvalifikacij. Vsi tekmovalci, na startu jih je bilo 67, so zato nastopili v polfinalu, v finale pa jih je izjemoma namesto običajnih šest napredovalo kar 20.

Zmagal je Japonec Tomoa Narasaki, dvakratni svetovni prvak in dvakratni zmagovalec balvanskega seštevka svetovnega pokala (2016, 2019). Narasaki, tretji po kvalifikacijah, je za zmago preplezal dva balvana do vrha, oba v enem poskusu, na preostalih dveh pa je osvojil bonus točki. Na drugem in tretjem mestu sta bila še najstnika.

Njegov rojak, azijski celinski prvak Sarato Anraku, ki jih šteje komaj 17, je bil drugi. Zmagovalec Kopra v težavnosti, vodilni po kvalifikacijah, je dosegel dva vrhova in dva bonusa, a v več poskusih. Tretje mesto je osvojil 19-letni Belgijec Hannes Van Duysen z dvema vrhovoma in enim bonusom.

Peharc si je deveto mesto delil še z dvema tekmovalcema, enak dosežek kot Slovenec sta vpisala Britanec Maximillian Milne in Avstrijec Jan-Luca Posch.

Prva tekma sezone je bila tudi preizkus forme pred olimpijskima kvalifikacijskima turnirjema, prvi bo maja v Šanghaju, drugi junija v Budimpešti. Slovenci bodo skušali osvojiti zgodovinsko prvo olimpijsko vozovnico. Slovencem sta na voljo dve kvoti.

Na Kitajskem bo konec tedna v Vudžjangu naslednja tekma svetovnega pokala, le da bo na vrsto prišla težavnostno in hitrostno plezanje. Na torkovi tekmi plezalk je že 42. v karieri slavila Janja Garnbret.

Peharc deveti na Kitajskem