Anže Peharc se je zavihtel tik pod vrh. Foto: EPA
Anže Peharc se je zavihtel tik pod vrh. Foto: EPA

24-letni Tržičan, ki je bil ob odsotnosti olimpijske šampionke Janje Garnbret edini slovenski finalist v mestu ob Velikem slanem jezeru, je vpisal najboljši dosežek na mednarodnih tekmah najvišje ravni.

To so njegove tretje stopničke na velikih tekmah. Leta 2019 je bil tretji na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Čongčingu na Kitajskem. Leta 2017 pa je v Münchnu, kjer je bilo evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju, v tej disciplini prav tako osvojil bron. Bavarska prestolnica bo prvenstvo stare celine gostila avgusta.

Pred enim tednom je Peharc v Salt Lake Cityju pristal tik pod finalom na osmem mestu. Tokrat pa je bil v finalu povsem konkurenčen zmagovitemu Japoncu Ogati, ki je slavil zmago na podlagi boljšega polfinalnega dosežka, saj je bil v polfinalu pred Slovencem na drugem mestu.

Oba najboljša finalista sta v finalu rešila vse štiri balvanske izzive, s povsem enakim številom poskusov za vrh in cono, tri sta zmogla celo v enem zamahu, za enega pa sta potrebovala dva poskusa.

"Še vedno ne najdem besed oziroma še nisem povsem dojel, kaj se je zgodilo. Končal sem na drugem mestu in dosegel uspeh kariere. Med sezono sem vedel, da sem dobro pripravljen, kar se je kazalo tudi na treningih, mi pa tega žal na tekmah v začetku sezone ni uspelo pokazat. Plezanje je bilo tekoče, nisem naredil nobenih napak," je povedal Peharc.

Gregor Vezonik je v polfinalu z dvema osvojenima vrhovoma zasedel 17. mesto. Zan Lovenjak Sudar je v kvalifikacijah pristal na 25. mestu, edina slovenska predstavnica v ženski konkurenci Katja Debevec je bila 23.

Karavana svetovnega pokala se bo preselila znova tostran Atlantika, kjer bo od 10. do 12. junija v Brixnu v Italiji novo tekmovanje v balvanskem plezanju.