Kopališče lirija so že prebarvali, v prvih majskih dneh ga bodo še napolnili z vodo. Foto: MMC RTV SLO
Kopališče lirija so že prebarvali, v prvih majskih dneh ga bodo še napolnili z vodo. Foto: MMC RTV SLO

V soboto, 11. maja, pripravljajo 39. mednarodni miting Ilirija, ki bo po dveh letih gostovanja na Koleziji spet na domačem bazenu. Nastopilo bo od 250 do 300 plavalcev iz Slovenije in tujine. Pripravljajo tudi posebno knjigo ob jubileju, v kateri bo opisana zgodovina kluba vse od začetkov v strugi reke Ljubljanice na Špici. Bazen na Iliriji, prvi olimpijski bazen v Jugoslaviji, je bil na pobudo Stanka Bloudka zgrajen leta 1929.

Bazen, ki so ga lani obnovili, bodo letos z vodo napolnili takoj po prvomajskih praznikih. V maju bodo v njem lahko trenirali klubi oziroma društva, na začetku junija bodo kopališče odprli še za preostale obiskovalce.

Plavalni klub Ilirija še naprej skrbi za vzgojo mladih plavalcev in za treninge veteranov. V tekmovalnih sekcijah je trenutno 80 otrok, starih od 6 do 21 let, v klubu pa (dvakrat ali trikrat tedensko) trenira tudi 80 veteranov.

Poletni vrvež na bazenu še popestrijo 14-dnevni tečaji za otroke, ki se jih v dveh počitniških mesecih udeleži tudi do 700 otrok.

Kako pa je z izgradnjo novega olimpijskega bazena? Projekt naj bi se začel uresničevati jeseni 2020, meseci, ki sledijo do takrat, pa bodo za klub pomembni, saj potekajo dogovori glede prenosa lastništva kluba na Mestno občino Ljubljana. V klubu se seveda nadejajo, da bi res kmalu prišli do modernega plavalnega objekta, ki bi vključeval tako pokriti 50- kot tudi pokriti 25-metrski bazen.

V zadnjih se plavalni klub Ilirija oteba tudi obtožb o nepravilnem poslovanju, saj naj bi bilo nekdanje vodstvo odgovorno za izginotje več deset tisoč evrov. "Novo vodstvo se teh obtožb zaveda. Smo blizu podpisu pogodbe z revizijsko službo, ki bo vse obtožbe obravnavala. Če se bo izkazalo, da je prejšnje vodstvo poslovalo nepravilno, bomo ustrezno ukrepali," so nam povedali pri PK-ju Ilirija.