Anže Peharc je od Slovencev danes pokazal največ. Foto: EPA
Anže Peharc je od Slovencev danes pokazal največ. Foto: EPA

Za slovensko odpravo so se kvalifikacije razpletle s petimi uvrstitvami v polfinale. Pri moških sta poleg Peharca napredovala še Gregor Vezonik in Zan Lovenjak Sudar. Vezonik, pred tremi leti tretji na SP-ju v balvanih, je imel 17. izid (trije vrhovi, štiri cone), Lovenjak Sudar pa 19.

Nastope na prvenstvu sta brez uvrstitve v polfinale končala Matic Kotar na 33. mestu in Jernej Kruder, ki je bil 57. Oba sta tekmovala le v balvanih. 30-letni Kruder, aktualni evropski prvak v balvanih, je presenetljivo izpadel, osvojil je le en vrh na petih balvanih.

Najuspešnejša sta bila Japonec Kokoro Fudži in Nemec Yannick Flohe.

Pri ženskah sta kvalifikacije dobili Američanki Natalia Grossman in Brooke Raboutou.
Vita Lukan si je s štirimi vrhovi in petimi conami zagotovila 11. dosežek kvalifikacij, polfinale pa je v Moskvi ujela še Lučka Rakovec s tremi vrhovi in štirimi conami na 13. mestu.

Polfinale je bil predaleč za olimpijko Mio Krampl (29. mesto) in Katjo Debevec (35.). Mia Krampl bo nastopila še v težavnosti.

Polfinale najboljše dvajseterice in finale najboljših šestih bosta za ženske na sporedu v soboto, za moške pa v nedeljo. Prenos finalnih bojev bo na TV SLO 2.

Svetovno prvenstvo se bo nato nadaljevalo v ponedeljek s kvalifikacijami v težavnostnem plezanju s petimi Slovenkami in petimi Slovenci na startu. Prvenstvo se bo končalo v torek s polfinalom in finalom v težavnosti.

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret, ki je na prejšnjem svetovnem prvenstvu osvojila naslove svetovne prvakinje v balvanih, težavnosti in kombinaciji, se je odločila, da ne bo nastopila na SP-ju v Moskvi.