Peter John Stevens in Nic Fink (v ponedeljek je postal svetovni prvak na 100 m prsno) med plavanjem v polfinalu. Foto: Reuters
Peter John Stevens in Nic Fink (v ponedeljek je postal svetovni prvak na 100 m prsno) med plavanjem v polfinalu. Foto: Reuters

V polfinalu je bil najhitrejši Avstralec Sam Williamson s 26,41, drugi čas je dosegel Italijan Nicolo Martinenghi (26,65), tretjega pa Američan Nic Fink (26,77). Svetovni rekorder, Britanec Adam Peaty, je imel ob vrnitvi na velika tekmovanja s 26,85 četrti izid polfinala.

28-letni Stevens je v drugi polfinalni skupini, v kateri je plaval na tretji progi, zasedel četrto mesto. V tej skupini sta nastopila tudi Williamson in Fink. Lani srebrni Fink, Stevensov tekmec že na študentskih tekmah NCAA, in Belorus Ilija Šimanovič sta bila s 26,66 najhitrejša v kvalifikacijah.

Nastop Petra Johna Stevensa v polfinalu SP-ja v Dohi

Dopoldne je Stevens s časom 26,79 osebni rekord popravil kar za 25 stotink in zasedel peto mesto. Ta izid bi mu na lanskem svetovnem prvenstvu v Fukuoki prinesel bronasto kolajno.

Popoldne je predvsem s prihodom v cilj izgubil nekaj dragocenih stotink.

"Finale imamo in s tem sem zelo zadovoljen. Svoj cilj sem dosegel, prišel sem do konca in jutri bo samo še zabava. Vem, da sem bil popoldne hitrejši na startu, malo pa sem zdrsel v cilj in se že ustrašil, da sem izpadel. Imel sem nekaj sreče in moram potrkati," je povedal Stevens.

Stevens s finalom izpolnil cilj, zdaj sledi samo še zabava

15. mesto za Janjo Šegel

V polfinalu je nastopila še Janja Šegel, ki pa se ni prebila v finale na 200 m prosto. S časom 1:59,95 je zasedla 15. mesto. V drugi polfinalni skupini je bila zadnja, osma. V kvalifikacijah je prav tako imela 15. izid (1:59,37).

Najboljši izid polfinala je odplavala Novozelandka Erika Fairweather (1:55,75).

V nedeljo je v finalu plavala slovenska ženska štafeta 4 x 100 metrov prosto in zasedla osmo mesto.

Stevens sebe presenetil, da se je spustil pod 27 sekund

Presenetil sebe, da je plaval pod 27 sekundami

"Hitro plavaš, ko se zabavaš. S tekmo sem zelo zadovoljen. Presenetil pa sem tudi samega sebe, da sem se že zdaj spustil pod 27 sekund, posebej po bolezni in okrevanju v zadnjih dveh mesecih," je dopoldne dejal Stevens, ki je moral decembra izpustiti evropsko prvenstvo v kratkih bazenih, nato pa očitno s trenerjem Davidejem Rummolo v Trstu našel pravi pristop, saj je v Dohi dosegel osebni rekord tudi na 100-metrski razdalji.

Janja Šegel se je v polfinale prebila kot predzadnja v kvalifikacijah oziroma za 19 stotink. Foto: Reuters
Janja Šegel se je v polfinale prebila kot predzadnja v kvalifikacijah oziroma za 19 stotink. Foto: Reuters

Šegel že dopoldne nezadovoljna s časom

"Cilj je bil polfinale, in to sem dosegla. Z izidom pa nisem najbolj zadovoljna. Začela sem prepočasi, to se je poznalo na koncu. To bom popoldne skušala popraviti in upam, da bom odplavala precej boljši rezultat kot zjutraj," pa je po dopoldanskem nastopu povedala Janja Šegel, 22-letna olimpijka iz ravenskega Fužinarja.

Tri končne odločitve

Uvodni finale dneva je dobil Korejec Sunwoo Hwang, ki je na 200 m prosto z 1:44,75 edini prebil mejo 1:45 minute. Družbo sta mu na zmagovalnem odru delala Litovec Danas Rapsys in Američan Luke Hobson.

Na najdaljši ženski razdalji na 1500 m prosto se je zlata veselila Italijanka Simona Quadarella (15:46,99), srebro in bron pa sta osvojili Kitajka Li Bingjie in Nemka Isabel Gose.

Kitajka Qianting Tang pa je nova svetovna prvakinja na 100 m prsno (1:05,27). Hitreje od minute in šestih sekund sta zadnji finale dneva preplavali tudi Nizozemka Tes Schouten in Bernardette Siobhan Haughey iz Hongkonga.