Peter Kauzer. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Peter Kauzer. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Eva Terčelj je namreč finalno vožnjo končala na četrtem mestu, 22 stotink za bronom, prav tako četrti pa je bil tudi Peter Kauzer med kajakaši. Za kolajno je zaostal za pol sekunde. Prvič v karieri je na svetovnih pokalih v finalu veslal Lan Tominc in bil osmi.

Zaradi narasle Vltave so bili organizatorji primorani spremeniti program tekmovanja in ga tudi strniti, tako da slalomisti in slalomistke tekmujejo le v eni kvalifikacijski vožnji, iz katere se v finale nato uvrsti najboljša deseterica.

Dve desetinki za kolajno
Ljubljanska kajakašica Eva Terčelj je po zmagi v kajakaškem krosu na prvi postaji svetovnega pokala pretekli konec tedna v Augsburgu tokrat poskrbela za nov dober rezultat. V finalu kajakašic na svetovnem pokalu v Pragi je namreč zasedla četrto mesto, za kolajno pa zaostala za dve desetinki. Od zmagovalke finala Francozinje Emme Vuitton (94,12) jo je ločilo natanko pol sekunde. Pred slovensko reprezentantko sta se uvrstili še dobitnici olimpijskih kolajn Avstralka Jessica Fox in Nemka Ricarda Funk. Eva Terčelj je v finalni vožnji svoj čas iz kvalifikacij izboljšala za dve sekundi in pol, je pa zmagovalna trojica v finalu veslala nekoliko počasneje kot v kvalifikacijah.

Terčelj: Škoda za te male razlike
"Ko sem prišla v cilj, sem bila zelo zadovoljna s svojo vožnjo. Mislim, da mi je uspela res lepa vožnja brez večjih napak. Ni bilo lahko, proga je zahtevna, tudi nisem se najbolje počutila, ampak res sem se borila. To na koncu šteje. Škoda za te male razlike, morda bi bila lahko kakšno mesto višje, ampak zadovoljna sem z današnjim opravljenim delom," je povedala Eva Terčelj, ki je v teh dneh zbolela, najverjetneje zaradi velikih skokov v temperaturah. V kvalifikacijah sta bili na startu še dve Slovenki. Ajda Novak je bila na koncu 17., Eva Alina Hočevar, ki je imela štiri kazenske sekunde, pa je bila 18.

Eva Terčelj. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Eva Terčelj. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Kauzer se je zadnje dni boril z virozo
Dva predstavnika je Slovenija imela znova v finalu kajakašev. Izkušeni Peter Kauzer, ki se je v preteklih dneh prav tako boril z virozo, da ni povsem zdrav pa izdaja tudi njegov glas, je po tretjem mestu pretekli konec tedna v Nemčiji tokrat končal na četrtem mestu. Od bronaste kolajne ga je ločilo pol sekunde, od zmagovalca finala Italijana Giovannija De Gennara pa dve sekundi in osem desetink. De Gennaro, evropski prvak iz Tacna, je s progo kot edini opravil pod 80 sekundami (79,07), drugi je bil Poljak Mateusz Polaczyk (+2,21), tretji pa Čeh Jakub Krejči (+2,28). "Odločale so malenkosti. Bil sem dobro na poti do zadnjih treh vratic, kjer sem zagotovo izgubil stopničke. Če bi tisto odpeljal boljše, morda ne bi imel boljšega časa od Giovannija, ampak 80 sekund bi pa zagotovo lahko postavil. Morda bi se mu približal. Spodaj mi je pobralo moči. Iz Augsburga, kjer smo imeli slabo vreme, sem prišel v Prago in dobil virozo, bolelo me je grlo, zabilo mi je sinuse, še vedno se sliši tudi na glasu," je povedal Kauzer.

Tominčev uspeh kariere
Za uspeh kariere na tekmah svetovnega pokala je poskrbel Lan Tominc. Mladi Celjan, mladinski olimpijski prvak iz Buenos Airesa leta 2018, se je v finale uvrstil s šestim rezultatom kvalifikacij, v odločilni vožnji pa je bil nato osmi. Od višje uvrstitve so ga ločile kazenske sekunde, imel jih je kar šest. Po tekmi je Tominc povedal: "S kvalifikacijsko vožnjo sem bil zelo zadovoljen. Čoln je lepo tekel, imel sem energijo za veslanje. S finalno vožnjo sem manj zadovoljen, preveč je bilo dotikov, preveč sem hitel, prehiteval sem samega sebe, zato je tudi rezultat takšen, kot je."

Lan Tominc. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Lan Tominc. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Manj zadovoljen je bil Žiga Lin Hočevar. Mladi slalomist, ki letos navdušuje, je na progi naredil kar nekaj napak in prejel 56 kazenskih sekund, ki so ga potisnile na 62. mesto. Zunaj finala je bilo še kar nekaj zvenečih imen tega športa, presenetljivo tudi češka kajakaša Jiri Prskavec in Vit Prindiš, pa Britanec Joseph Clarke ...

V soboto se svetovni pokal na Češkem nadaljuje s kvalifikacijami in finali kanuistk in kanuistov ter kvalifikacijskimi vožnjami na čas v kajakaškem krosu.

Kauzer tik pod stopničkami na Vltavi