Jerneja Krudra ne bo na olimpijskih igrah v Tokiu, se pa iz Moskve vrača z naslovom evropskega prvaka v balvanskem plezanju. Foto: EPA
Jerneja Krudra ne bo na olimpijskih igrah v Tokiu, se pa iz Moskve vrača z naslovom evropskega prvaka v balvanskem plezanju. Foto: EPA

Slovenska odprava v Moskvi ni uresničila glavnega cilja, ki je bil na olimpijske igre v Tokio prihodnje leto v športnem plezanju poslati tudi slovenskega predstavnika v moški konkurenci.

V Tokiu Janja Garnbret in Mia Krampl
Avgusta bosta v Tokiu Slovenijo na za športno plezanje olimpijski premieri zastopali Janja Garnbret in Mia Krampl, ki sta že lani uspešno osvojili obe slovenski ženski olimpijski kvoti. Peharc in Kruder sta na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju in v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah v Toulousu ostala praznih rok.

Peharc deseti, Kruder 17., v finale osem najboljših
Petkove kvalifikacije po hitrosti, balvanih in težavnosti je Peharc v zmnožku uvrstitev v treh disciplinah končal na desetem mestu, Kruder pa je bil 17. V finalu se bo pomerilo osem najboljših. Peharc je bil v kombinaciji v hitrosti 15., v balvanih 10. in v težavnosti četrti, Kruder pa osmi v hitrosti, 13. v balvanih in 14. v težavnosti.

Kruder evropski prvak v balvanih, Peharc sedmi
Slovenca se domov ne bosta vrnila povsem praznih rok. Kruder je postal evropski prvak v balvanskem plezanju, Peharc je v finalu težavnosti osvojil sedmo mesto, kar je njegov najboljši dosežek v tej disciplini športnega plezanja na velikih tekmah, sedmi je bil tudi v balvanih. Oba sta bila v nastopih v vsaki od treh posamičnih disciplin dovolj prepričljiva, da sta se sploh kvalificirala za nastop v najboljši dvajseterici, ki se je merila za finale v kombinaciji.

Selektor Hren: Če potegnem črto, ni bilo slabo, bilo je dobro.
Razočaranje v slovenskem taboru je bilo pričakovano veliko. "Res je, da je bil glavni cilj olimpijska vozovnica. Vedeli smo, da bo težko, a smo šli samozavestno v to. Žal nam ni uspelo," je iz Moskve sporočil selektor slovenske članske reprezentance in trener Gorazd Hren. "Če potegnem črto pod EP: ni bilo slabo, bilo je dobro. Kruder je postal evropski prvak v balvanih, kar sem si osebno zelo želel zanj ali za Peharca. Vedel sem, da sta zrela za to," je dodal.