Vse je kot na začetku. V prav nobeni od dvanajstih partij v Londonu ni bilo mata. Foto: EPA
Vse je kot na začetku. V prav nobeni od dvanajstih partij v Londonu ni bilo mata. Foto: EPA

Neverjetno, prav vseh dvanajst partij se je končalo z remijem, tokrat po 31 potezah. 27-letni Carlsen je po treh urah današnje partije eno leto mlajšemu Američanu nekoliko presenetljivo ponudil remi, saj je imel veliko časovno prednost, po računalniški analizi pa je bil tudi v taktičnem vodstvu.

A s črnimi figurami se je proti nekonvencionalni taktiki nasprotnika raje odločil za preudarnost in bo tako naslov poskusil ubraniti v hitrejši igri, kjer velja za izrazitejšega favorita.
Caruana je bil že v nevarnem položaju
"Meni ni bilo treba iti na vse. Želel sem le privesti igro v pozicijo, v kateri bom povsem varen, obenem pa bom vseeno lahko izvajal pritisk na tekmeca. Če zame remi ne bi bil ustrezen izid bi se partije očitno lotil povsem drugače," je povedal Carlsen.

Remi je z očitnim olajšanjem Caruana tudi podpisal. "Kar malce presenečen sem bil, ko je ponudil delitev točke. Prav tedaj sem bil v partiji sicer v najboljšem položaju. Mislim, da so bile tedaj najhujše stvari že za mano in sem bil nekaj potez nazaj v veliko bolj nevarnem položaju. Obenem nisem imel nobene ideje, da bi zaigral bolj aktivno," je priznal Caruana.

Zdaj sledi prost dan, v sredo pa tako imenovani podaljški, kjer šahista čakajo štiri partije v pospešenem šahu. Z belimi figurami bo igral Carlsen. Oba igralca bosta imela na voljo po 25 minut (ter desetsekundni dodatek za vsako opravljeno potezo).

V tej fazi igre je Carlsen pred dvema letoma premagal izzivalca Sergeja Karjakina s 3:1 (prvi dve partiji sta se končali z remijem, nato je Norvežan dvakrat zmagal).

Če boj tudi po tem ne bo odločen, bo sledilo do pet hitropoteznih partij, kjer bosta imela v izhodišču na voljo vsak po pet minut, z dodatkom po tri sekunde na potezo. Če bi bil boj tudi po tem neodločen, bo sledila še odločilna partija, v kateri bo igralec z belimi - to bo po vrstnem Caruana - imel pet minut, Carlsen pa štiri, a bi v primeru neodločene igre bil za zmagovalca razglašen Carlsen.