T. J. Yates je na šestih tekmah, na katerih je zaigral, zbral po 3 podaje za zadetek in prestrežene podaje. Foto: EPA
T. J. Yates je na šestih tekmah, na katerih je zaigral, zbral po 3 podaje za zadetek in prestrežene podaje. Foto: EPA
Andy Dalton
Andy Dalton je eno izmed odkritij letošnje sezone, manjkajo pa mu zmage proti kvalitetnim ekipam. Foto: Reuters
Drew Brees
Drew Brees je letos postavil kar nekaj rekordov – 5.476 jardov, 468 zaključenih podaj, sedem zaporednih tekem s 300 jardi, najvišji odstotek zaključenih podaj (71,2 %) ... Foto: Reuters
Calvin Johnson
Calvin Johnson je glavni lovilec Detroita, ki se je prvič po 12 letih uvrstil v končnico. Foto: EPA
Eli Manning
Eliju Manningu (NY Giants) je zmanjkalo le nekaj jardov do meje 5.000 jardov. Foto: Reuters
Tim Tebow
Se bo zgodba o Timu Tebowu končala s štirimi zaporednimi porazi? Foto: Reuters

Ta konec tedna so na sporedu tekme "wild card weekenda", v katerem se bodo med seboj pomerile ekipe, ki so v svoji konferenci osvojila mesta od 3 do 6. Najboljše štiri ekipe so uvodni krog končnice proste.

Sobota ob 22.30: Houston – Cincinnati
Texansi so se sploh prvič v svoji kratki zgodovini prebili v končnico. To jim je uspelo pred štirimi tedni, ko so premagali ravno Bengalse, a od takrat več niso dobili tekme. Ogromni problemi so na položaju podajalca, saj je sezono hitro končala prva violina Matt Schaub, po njegovi poti je šel tudi Matt Leinart. Odgovornost ja padla na ramena novinca T. J. Yatesa, ki je bil na naboru izbran šele 152. A tudi Yates ima težave, saj je na zadnji tekmi sezone igral le v enem napadu, nato ga je zaradi poškodbe ramena zamenjal veteran Jake Delhomme. Vodstvo Texansov pričakuje, da bo Yates le igral. Glavno orožje bo tako bržkone tekač Arian Foster, ki ogromno jardov "pridela" tudi po zraku.

Cincinnati lovi prvo zmago v končnicah po 21 letih! Nazadnje so slavili 6. 1. 1991, ko so v wild card tekmi premagali prav Houston, takrat so v tem mestu sicer domovali Oilersi. Bengalsi so eno od lepših presenečenj sezone, saj imajo razmerje zmag 9 - 7, a prav vseh sedem porazov so nabrali proti moštvom, ki so se uvrstila v končnico. Veliko odgovornosti bo na plečih podajalca Andyja Daltona, ki bo skušal popeljati Cincinnati do sploh prve gostujoče zmage v končnicah.

Nedelja ob 2.00: New Orleans – Detroit
To je tisti par v prvem krogu končnice, pri katerem se pričakuje največ doseženih točk. Obe ekipi imata podobno zgodbo, saj se iz velikih poražencev prebijata med zmagovalce, seveda z razliko, da imajo Saintsi prednost nekaj let. New Orleans je imel namreč od ustanovitve kluba (1967) pa do začetka ere trenerja Seana Paytona in podajalca Drewa Breesa (2006) tretji najnižji odstotek zmag (40,3). Krivulja se je od takrat močno dvignila, saj so Saintsi dobili 64,6 odstotka tekem. Podajalec New Orleansa Drew Brees je letos podrl ogromno rekordov in je med resnimi kandidati za osvojitev MVP-nagrade, med drugim je podal za 5.476 jardov. Saintsi so v rednem delu dobili 13 tekem, tako kot pred dvema letoma, ko so nato tudi osvojili naslov.

Levi so v končnici zadnjič igrali v sezoni 1999, nato je sledil strm padec, med drugim so v sezoni 2008 izgubili vseh 16 tekem. Nabori so naredili svoje, Matthew Stafford pa je prvič v karieri odigral prav vse tekme in takoj prebil magično mejo 5.000 jardov. Njegova glavna tarča je Calvin Johnson, obrambi pa poveljuje srborit Ndamukong Suh. V rednem delu je New Orleans doma premagal Detroit z 31:17.

Nedelja ob 19.00: NY Giants – Atlanta
Giantsi so imeli podobno kot prejšnja leta slab začetek druge polovice sezone, a so v pravem času našli formo in za las ujeli končnico. Eli Manning ima že izkušnje z zmagovanjem v končnici, med lovilci pa ima izjemna orožja, med drugim tudi odkritje sezone, Victorja Cruza.

Atlanta se je še tretjič v zadnjih štirih sezonah uvrstila v končnico, a še vedno zaman čaka na prvo zmago. V hladnem New Yorku bodo imeli precej dela, ekipi sta med seboj nazadnje igrali pred dvema letoma, ko so Giantsi slavili s 34:31.

Nedelja ob 22.30: Denver – Pittsburgh
Skromni Denver je izkoristil nenavaden položaj v konferenci AFC zahod in se navkljub trem zaporednim porazom ob koncu sezone prebil v končnico. Te tekme nakazujejo, da Tim Tebow vendarle ni dolgoročna rešitev za Broncose.

Na drugi strani ima Pittsburgh kar štiri zmage več, a igra v gosteh, ker ni zmagovalec svoje divizije. Številni strokovnjaki so Jeklarje odpisali že na začetku setone, a "grozne brisače" so se pobrale in se suvereno uvrstile v končnico, kjer pa bodo imeli ogromno težav s poškodbami. Podajalec Ben Roethlisberger že nekaj tednov bolj šepa kot hodi, prvi tekač Rashard Mendenhall ne bo igral. Pittsburgh je vseeno velik favorit.

Končnica, Konferenca AFC, wild card weekend:

Sobota ob 22.30:
HOUSTON (3) - CINCINNATI (6)

Nedelja ob 22.30:
DENVER (4) - PITTSBURGH (5)

Konferenčni polfinale, 15. 1., ob 2.00:
NEW ENGLAND (1) - najslabši preostali nosilec

Ob 19.00:
BALTIMORE (2) - najboljši preostali nosilec

Konferenca NFC, wild card weekend:

Nedelja ob 2.00:
NEW ORLEANS (3) - DETROIT (6)

Ob 19.00:
NY GIANTS (4) - ATLANTA (5)
Konferenčni polfinale, 14. 1., ob 22.30:
SAN FRANCISCO (2) - najboljši preostali nosilec
15. 1., ob 22.30:
GREEN BAY (1) - najslabši preostali nosilec