Na tretji stopnički je Špeli Ponomarenko Janić družbo delala Milica Starović iz Srbije. Foto: Nina Jelenc
Na tretji stopnički je Špeli Ponomarenko Janić družbo delala Milica Starović iz Srbije. Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić
Zdaj si bo zasluženo privoščila nekaj oddiha, skupaj z možem Stjepanom in sinom Adamom si bo odpočila na morju: "Adamu smo kupili majhen kajak, on bo veslal, jaz pa bom čoln kar lepo pustila doma. Za letos je bilo dovolj, sezona je bila res fantastična." Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić je v Račicah osvojila dve bronasti medalji. Foto: Nina Jelenc
Jošt Zakrajšek
Kajakaš Jošt Zakrajšek je v najdaljši disciplini na 5000 metrov osvojil 11. mesto. Foto: Nina Jelenc
Izjemna sezona za Ponomarenko Janićevo
Ponomarenko Janićeva v dramatičnem finišu do brona

ajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je na svetovnem prvenstvu v Račicah v finalu A-discipline 200 metrov osvojila bronasto medaljo.

Tretje mesto si je razdelila s Srbkinjo Milico Starović. Zmagala je Novozelandka Lisa Carrington, srebro si je priveslala Danka Emma Aastrand Joergensen. Slovenka in Srbkinja sta na koncu za zmagovalko zaostali 1,131 sekunde. Tudi na petem mestu sta bili na koncu dve tekmovalki. Rusinja Jelena Anušina in Poljakinja Marta Walczykiewicz sta si ga razdelili, zaostali sta 1,163 sekunde.

Prvotno je bila Primorka peta, po ponovnem ogledu fotofiniša pa je napredovala na oder za zmagovalke. To je njena druga medalja na letošnjem svetovnem prvenstvu. V soboto je skupaj z Anjo Osterman v finalu tekme na 500 metrov priveslala do bronaste kolajne, kar je po julijskem evropskem prvenstvu v Plovdivu in srebru nov velik uspeh tega dvoseda, ki je skupno pot začel šele letos.

Devet tekem in devet medalj
"Prideš s petega mesta na tretje, to je noro. Sem zelo zadovoljna, nisem pričakovala česa takšnega, sprijaznila sem se že s petim mestom. Ne bi bila rada zdaj na mestu Poljakinje, ki je že proslavljala, zdaj pa je peta," je v uvodu povedala Koprčanka.

Njen ustaljeni ritem po tekmi je bil nekoliko drugačen, kajti gre le za zadnjo tekmo sezone: "Takoj ko sem prišla k splavu, saj nisem šla na razveslavanje, ker je to zadnja tekma, sem poklicala Stjepana (Janića, moža in trenerja op. p.), saj mi on pomaga nesti čoln, počitnice so se začele. On pa je kar gledal v telefon, rekel je 'poglej, poglej, tretja si', potem pa sta z vodjo reprezentance stekla k sodniškemu stolpu, ker sem bila na fotofinišu tretja, v rezultatih pa peta. Potem so napako popravili in zdaj sem tretja. Devet tekem in devet medalj, to je kar malo neverjetno."

Bron si je razdelila s prijateljico Milico
Takšne napake se lahko hitro zgodijo. Disciplina na 200 metrov je zelo kratka, hitra, odločajo tisočinke in še tako natančen pogled ne vidi zmeraj vrstnega reda, včasih pa zataji tudi tehnologija. Tokrat je tehnologija razkrila, česar sodniško oko ni bilo zmožno videti: "Redko se zgodi, da sva dve tretji, črta je bila podobna, ampak ko približaš posnetek, se vidi, da sem tretja. Res sem vesela za to kolajno, ki sem si jo razdelila skupaj z dolgoletno prijateljico Milico."

"Na 200 m se kar pogosto zgodi, da so razlike majhne, tudi na evropskem prvenstvu so bile, odločajo centimetri, milimetri. Lepo je, ko so v tvojo korist, da ne izgubiš za tisto malo. Letošnja sezona je bila tako uspešna, da ne bi mogla pokvariti ocene te sezone, tudi če bi se morala danes zadovoljiti s petim mestom," je še dodala Ponomarenko Janićeva, ki je s to uvrstitvijo zagotovila tudi skupno zmago v seštevku sezone.

Zakrajšek 11.
Kajakaš Jošt Zakrajšek je v najdaljši disciplini na 5.000 metrov osvojil 11. mesto.

Zakrajšek je letos več pričakoval od svoje paradne discipline na 1.000 metrov, a je po dobrih kvalifikacijah nato slabše nastopil v polfinalu in zapravil možnost za visoko uvrstitev. Čeprav z zmago v finalu C in s tem končnim 19. mestom ni bil zadovoljen, ga je čakala še preizkušnja na najdaljših 5.000 metrov, kjer je skušal popraviti slab vtis s prvenstva.

Danes je tako v tekmi startal v sredini široke množice 35 kajakašev, ki so se na 5.000 metrov podali v najprej veliki krog in obračali na 500 metrih, nato pa za gledalce zaokrožili še na 250 metrih. Zakrajšek je na prvem obratu veslal na 22. mestu, nato pa iz kroga v krog pridobival. Po 16. in 12. mestu na obratih je bil na koncu enajsti.

"Prvi trije zaveslaji so bili še v redu, potem pa sem se samo še pretepal z vodo in tekmeci. Po prvih 100 metrih sem bi že precej zadaj, poskušal sem, a ko gre nekaj narobe, gre vse narobe. Rezultat sicer ni tako slab, a pričakovanja so bila precej višja. Ne morem reči, da je bilo to prvenstvo uspešno zame," je po tekmi dejal Zakrajšek, ki ga zdaj čaka še svetovno prvenstvo v stoječem veslanju na deski - supu.

Izjemna sezona za Ponomarenko Janićevo
Ponomarenko Janićeva v dramatičnem finišu do brona