Uroš Mohorič (desno). Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Mohorič (desno). Foto: www.alesfevzer.com

RZS je dolgo vodil Franjo Bobinac, ki je bil 16. decembra izvoljen za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), kjer je zamenjal Bogdana Gabrovca. Mohorič pa je sredi tega meseca zasedel mesto namestnika generalnega sekretarja in direktorja za področje športa.

Med osnovnimi nalogami strokovnega sveta bo priprava letnega programa športa (LPŠ), ki je osnova za črpanje sredstev iz državnega proračuna, in novega desetletnega nacionalnega programa športa.

Strokovni svet je bil seznanjen s predlogom za LPŠ, potem pa je pozval vlado, naj poviša sredstva za programe. Ob tem je ugotovil, da je za programe namenjenih celo nekoliko manj denarja kot lani. O tem bodo podrobneje govorili na naslednji seji čez približno dva tedna.

Sklep o imenovanju članov sveta je vlada sprejela 19. januarja. V njem so Boro Štrumbelj (predlagatelj Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite), Marija Jozak (Slovenska univerzitetna športna zveza), na predlog pristojnega ministrstva Jure Klešnik, Zoran Kačičnik, Živa Smolnikar, Ivan Šček, Vida Mihelčič, Maja Smrdu, Vladimir Makuc, Matej Jamnik in Edo Javor, na predlog OKS-a pa Uroš Mohorič, Nejc Jeraša, Mitja Urbanc, Marko Zadražnik, Miran Kos in Milan Žvan.

Sorodna novica Han: Športu želimo vrniti, kar nam daje že vrsto let

Židan presenečen, kako malo denarja je na voljo za šport

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je napovedal povečanje sredstev v prihodnjih letih. Za investicije bo na voljo 150 milijonov evrov, pred tem bodo po besedah Hana naredili podoben načrt, kot je bil za nordijski center Planica, da se po državi iz večine tega denarja naredijo podobni centri, tretjina pa bo namenjena za druge objekte. Minister naj bi obiskal vse panožne zveze.

Dejan Židan, eden izmed sekretarjev na ministrstvu, ki bo zadolžen za šport, je dejal, da je bil zelo začuden in zelo neprijetno presenečen, ko je videl, kako malo denarja je na voljo za šport. Napovedal je nekaj novih zakonov, med drugim o velikih prireditvah in investicijah, predvsem pa čimprejšnje sprejetje letnega programa športa in nato že pripravo novega za prihodnje leto.