Mia Krampl je s svojo paradno disciplino – težavnostnim plezanjem – prišla do olimpijske vozovnice. Foto: PZS/Manca Ogrin
Mia Krampl je s svojo paradno disciplino – težavnostnim plezanjem – prišla do olimpijske vozovnice. Foto: PZS/Manca Ogrin
Plezalni triler z olimpijsko vozovnico osrečil Mio Krampl

To so bile bolj solze žalosti kot sreče, saj je Lučka moja zelo dobra prijateljica in sem vedela, kako si tudi ona to želi, ampak tekma je tekma.

Mia Krampl

Po hitrostnem delu kombinacije in balvanih je bila v občutni prednosti Lučka Rakovec, a v zadnji disciplini – težavnosti – se je zgodil popolni preobrat. Mia Krampl je na začetku splezala do 32. oprimka, medtem ko je Lučka Rakovec padla pri 31+. Ob 1. in 2. mestu bi v Tokio odpotovala Rakovčeva, a nato se je z istim dosežkom 31+, a hitrejšim časom med Slovenki vrinila Francozinja Julia Chanourdie.

Do konca ni bilo sprememb: Kramplova je zmagal v težavnosti, Rakovčeva pa bila tretja, zmnožek vseh treh disciplin pa je pokazal: 49:54 za Mio Krampl. V hitrosti je bila sicer Rakovčeva 6., Kramplova pa 7., na balvanih je bila Rakovčeva 3., Kramplova pa 7. Rakovčeva je sicer evropska prvakinja v težavnosti, Kramplova pa svetovna podprvakinja.

Solze žalosti, ker je premagala prijateljico
"Tega nisem pričakovala, na tekmo sem prišla odplezat vse tri discipline, kolikor dobro jih lahko. Ker imam še vedno pri hitrosti in balvanih kar nekaj pomanjkljivosti, me je presenetila že uvrstitev v finale, končno tretje mesto pa sploh. Imela sem malo sreče, da sem res dobro odplezala težavnost in tam dobila prvo mesto, kar me je rešilo,"
je po podelitvi vtise strnila 19-letna Gorenjka Kramplova, svetovna podprvakinja v težavnosti, ki se je na SP-ju v Hačiočiju avgusta letos uvrstil tik za Garnbretovo.

Ob uvrstitvi na olimpijske igre so jo oblile solze: "To so bile bolj solze žalosti kot sreče, saj je Lučka moja zelo dobra prijateljica in sem vedela, kako si tudi ona to želi, ampak tekma je tekma."

18-letna Ljubljančanka Rakovčeva, letošnja evropska prvakinja v težavnosti, pa je dodala: "Zagotovo je težko, a smo že pred tekmo vedeli, da se bo izšlo le zame ali za Mio. Žal mi v finalu ni uspelo sestaviti dobrega nastopa in se nisem uvrstila na olimpijske igre, a sem še vedno vesela za Mio, čeprav sem res razočarana nad to tekmo."

Težavnostni nastop Mie Krampl in Lučke Rakovec

Na OI dve Slovenki
Slovenija ima s trikratno svetovno prvakinjo Janjo Garnbret že nekaj časa potrjeno potnico na olimpijske igre. Finale olimpijskih kvalifikacij v Toulousu pa je dal drugo Slovenko za plezalno olimpijsko premiero v Tokiu. Mia Krampl in Lučka Rakovec sta v soboto potrdili drugo mesto za Slovenijo, nedelja pa je dala odgovor, katera od prijateljic bo drugo poletje plezala na Japonskem.

Kvalifikacije so določile osmerico finalistk. Ker sta se v finale uvrstili tudi predstavnici Japonske, gostiteljica olimpijskih iger pa že ima zapolnjeni obe olimpijski kvoti tako v moški kot ženski konkurenci, so si preostale najboljše kvalifikantke že priborile tudi olimpijske vozovnice.

Slovenci brez realnih možnosti za Tokio
Pri moških je Slovencem v Toulousu spodletel nastop in najbrž ne bodo imeli olimpijca. Kruder in Peharc sta olimpijske kvalifikacije končala na 19. oziroma 21. mestu in ostala brez realnih možnosti za olimpijski Tokio. S Toulousom se bodo olimpijska vrata zelo priprla. Prihodnjega marca bo še evropsko prvenstvo v kombinaciji, ko bosta olimpijski vozovnici dobila le evropski prvak in evropska prvakinja v kombinaciji. Tripartitna komisija bo podelila še posebni olimpijski povabili športni plezalki in športnemu plezalcu.


Končni vrstni red olimpijskih kvalifikacij za ženske. Foto: MMC RTV SLO
Končni vrstni red olimpijskih kvalifikacij za ženske. Foto: MMC RTV SLO