Darja Kapš je bila začudena, da so sploh začeli turnir za izzivalca svetovnega prvaka v Jekaterinburgu, po drugi strani pa je bila vesela, da je potekal vsaj en turnir, ki so ga ljubitelji šaha lahko spremljali. Foto: MMC RTV SLO
Darja Kapš je bila začudena, da so sploh začeli turnir za izzivalca svetovnega prvaka v Jekaterinburgu, po drugi strani pa je bila vesela, da je potekal vsaj en turnir, ki so ga ljubitelji šaha lahko spremljali. Foto: MMC RTV SLO

Pogovarjali smo se z velemojstrico Darjo Kapš, šahovsko ambasadorko in podpredsednico šahovske zveze. Kako komentira dogajanje v Jekaterinburgu, kdo je primeren kandidat, da se pomeri s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom, kakšna bo udeležba na decembrskem evropskem prvenstvu v Podčetrtku in kako je šah v teh dneh pridobil na veljavi.

Sorodna novica Koronavirus pregnal tudi najboljše šahiste

Tudi turnir za izzivalca svetovnega prvaka v Jekaterinburgu so morali prekiniti. Podpirate to odločitev?
Čudila sem se, da se je turnir sploh začel, saj smo vedeli, kako resen je položaj in da je treba spoštovati vsa navodila. To me je neprijetno presenetilo, čeprav sem bila po drugi strani vesela, da smo šahisti imeli kak turnir, ki smo ga lahko spremljali. Vsekakor pozdravljam, da so ga prekinili, v prihodnosti bo še dovolj časa za šahovske poslastice.

Kako bi pokomentirali tisto, kar ste videli v Jekaterinburgu?
Turnir s številnimi svetovno priznanimi šahisti se je šele dobro začel, težko je reči, kdo bi na koncu lahko zmagal, saj so odločilni zadnji krogi. Prijetno me je presenetil Rus Jan Nepomnjaščij, ki bi lahko res najbolje konkuriral Magnusu Carlsenu. So pa po mojem mnenju vsi, ki se potegujejo za izzivalca, za razred slabši od Carlsena.

Torej bo imel, kdor koli se bo že pomeril z Norvežanom, malo možnosti?
Da. Magnus je v tem trenutku res razred zase. V šahu sicer lahko tudi slabši nasprotnik preseneti, sploh če igra z manj pritiska, kar je vedno, kadar izzivaš svetovnega prvaka. Vsaj jaz bi si vedno želela igrati proti boljšemu od sebe, ker. vem da malo tvegam. Svetovni prvak ve, da mora obdržati naslov. Po drugi strani pa za Magnusa to ni posebna težava, ker je izjemno samozavesten, poln samega sebe. Ampak – ni kaj, ima razlog, da je takšen.

Turnir v Jekaterinburgu so prekinili po polovici tekmovanja, po sedmih odigranih krogih, po katerih sta bila v vodstvu Francoz Maxime Vachier-Lagrave in Rus Jan Nepomnjaščij, oba sta zbrala 4,5 točke. Foto: Reuters
Turnir v Jekaterinburgu so prekinili po polovici tekmovanja, po sedmih odigranih krogih, po katerih sta bila v vodstvu Francoz Maxime Vachier-Lagrave in Rus Jan Nepomnjaščij, oba sta zbrala 4,5 točke. Foto: Reuters

Prvi smo tudi videli, da ni bilo klasičnega rokovanja ...
V duhu današnjega časa so se šahisti samo dotaknili s komolci. Treba bo razmisliti, kaj bo prinesel novi koronavirus v šahu. Šahira se lahko kljub temu, da so vsi doma, težava je le, kako nadzirati, da ne bi kdo uporabljal računalniških pripomočkov in drugih nedovoljenih sredstev, a mislim, da bi se to dalo. Že zdaj potekajo online turnirji, kjer lahko tudi spremljaš nasprotnika v živo, poteze mora komentirati ... Lahko bi se zgodilo, da bi se več šahiralo na daljavo in ne bo fizičnih stikov. Edini problem je, kot sem omenila, da ni povsem gotovo, ali ima tisti na drugi strani kakšne pripomočke. Je pa seveda še vedno najlepše, ko se usedeš za šahovnico in vidiš nasprotnika, tega občutka ti noben računalnik ne more dati. Šahisti zato podobno kot vsi preostali športniki nestrpno pričakujemo, da se bomo lahko klasično pomerili s tekmeci.

Podčetrtek bi moral med 17. in 30. majem gostiti posamično evropsko prvenstvo v šahu, a ste tekmovanje prestavili na december (8.–21.). Bo tudi takrat močna udeležba?
Morda še močnejša. Nagradni sklad bo 100 tisoč evrov in morda bo to motiv za najboljše. Vedeti moramo, da so šahisti odvisni le od turnirjev, ki jih odigrajo, ti pa so zdaj odpovedani. Slovenija bi bila lahko decembra res pravo šahovsko središče Evrope. Naj dodam, da smo odpovedali še nekaj dogodkov, državno prvenstvo, pa šahovski festival, ki je bil napovedan za konec aprila, pričakovali pa smo več kot 200 šahistov z vsega sveta.

Bi lahko decembra k nam prišel tudi Magnus Carlsen?
Bolj ga pričakujem naslednje leto, ko bomo gostili ekipno prvenstvo, na katerih je v preteklosti že nastopal. Je pa res, da bi lahko prišel tudi decembra, saj primanjkuje turnirjev. Morda se bo odločil za udeležbo, da ohranja formo in da odigra kakšno partijo. Vsekakor je več možnosti, da bi pride decembra, kot pa da bi prišel v sprva predvidenem terminu.

Prvi šahist sveta Magnus Carlsen bi lahko decembra prišel v Slovenijo, vendar je več možnosti, da bi igral na ekipnem EP-ju 2021, ki ga bo gostil Portorož. Foto: Reuters
Prvi šahist sveta Magnus Carlsen bi lahko decembra prišel v Slovenijo, vendar je več možnosti, da bi igral na ekipnem EP-ju 2021, ki ga bo gostil Portorož. Foto: Reuters

Ali v Sloveniji za naslednjih nekaj tednov, ko bodo še vladale izredne razmere, razmišljate o kakšnem spletnem tekmovanju, ki bi bilo sicer neuradno?
Že zdaj imamo predvsem ljubiteljske šahovske turnirje. Različni šahisti so se našli na družabnih omrežjih, med seboj se poznajo, pa odigrajo kakšno partijo. Šah sodi med tiste discipline, ki jih lahko igramo doma, z družino, po spletu pa se lahko povežeš s komer koli, na primer na playchess, chess.com, chess 24 ... Veliko je možnosti, da odigraš partijo v različnih tempih, ali na 5 minut, eno uro ... Morda bo tudi Mednarodna šahovska zveza začela razmišljati o takšnih turnirjih na spletu, če bodo karantene še dolgo trajal.

Te izredne razmere so torej za šah dobre?
Vesela sem, ker dobivam dobre odzive. Ljudje pravijo, da je končno prišel čas za šah in da je lahko odlično dopolnilo, ko moramo biti doma, čeprav moram priznati, da sama v tem času odkrivam še druga področja, ki sem jih prej zanemarjala, uživam v branju knjig, v vizualnem ustvarjanju. Več časa sem z otroki. Pri meni je šah zdaj bolj na stranskem tiru, ga pa še vedno spremljam.

Ali vaša otroka tudi šahirata?
Tu opažam absurd. Seveda želim svoja otroka (5-letni sin in 7-letna hči) naučiti šahirati, a nisem najboljša učiteljica. Znata sicer premikati figure, vendar raje poslušata vse druge, samo mene ne. Iščem rešitve, pomagajo babica, dedek in stric.