Pod pismo se je podpisal tudi nekdanji francosko-iranski boksarski prvak Mahjar Monšipur. Foto: EPA
Pod pismo se je podpisal tudi nekdanji francosko-iranski boksarski prvak Mahjar Monšipur. Foto: EPA

V pismu, ki so ga Moku poslali konec julija, navajajo, da Iran krši načelo nediskriminacije v športu, ker ne spoštuje olimpijske listine, ki pravi, da je "udejstvovanje v športu človekova pravica", je odvetnik Frederic Thiriez povedal na novinarski konferenci.

Thiriez je dejal, da listina določa, da ne sme biti "nikakršne diskriminacije, zlasti na podlagi rase, barve kože, spola, spolne usmerjenosti, jezika, vere, političnega ali drugega prepričanja, nacionalnega ali socialnega izvora, premoženja, rojstva ali drugo stanje."

Thiriez je zatrdil, da nameravajo Iran obtožiti pri mednarodnem športnem razsodišču v Lozani. Pobudniki iranske izključitve iz olimpijske družine vlečejo vzporednice z izključitvijo Južne Afrike leta 1970. Dodal je, da so iz Moka že odgovorili, da "pozorno spremljajo razmere v Iranu".

Skupina bi si želela vsaj to, da bi iranskim športnikom prihodnje leto prepovedali nastop na olimpijskih igrah v disciplinah, ki so prepovedane za ženske, kot so rokoborba, boks, plavanje, jadranje. "Sanjamo o normalni vadbi v našem športu," je na videokonferenci povedala nekdanja rokoborka Širin Širzad, ki je trenutno zatočišče pred preganjanjem našla na Nizozemskem. V Iranu ženske vadijo "v stanovanjih ali kleteh", je dejal Monšipur.

Prejšnji mesec sta dve zvezi v Parizu vložili tožbo proti Gaforju Kargariju, iranskemu predsedniku nacionalnega paraolimpijskega komiteja 2024, ki je bil takrat na obisku v Franciji, in ga obtožili mučenja in zločinov proti človeštvu.

Smrt mlade iranske Kurdinje Mahse Amini septembra 2022, potem ko jo je aretirala moralna policija zaradi neizpolnjevanja strogih islamskih predpisov o oblačenju, je sprožila mesece demonstracij, ki so bile zadušene s prelivanjem krvi in aretacijami, je ob tem še navedla agencija AFP.