Lucija Polavder je še drugič postala evropska prvakinja. Prvič ji je to uspelo na Dunaju leta 2010. Foto: Reuters
Lucija Polavder je še drugič postala evropska prvakinja. Prvič ji je to uspelo na Dunaju leta 2010. Foto: Reuters
Ana Velenšek
Po dveh bronih je Ana Velenšek osvojila še srebro. Foto: Reuters
Matjaž Ceraj
Matjaž Ceraj (levo) si je želel več od 5. mesta. Foto: Reuters
Polavderjeva evropska prvakinja v judu

Velenškova (kategorija do 78 kg) in Polavderjeva sta v okrnjeni konkurenci, pri Velenškovi je nastopalo le deset judoistk, pri Polavderjevi pa le osem, ob eni zmagi napredovali v polfinale. Velenškova je bila boljša od Nemke Claude Malzahn, Polavderjeva pa od Nemke Jasmine Kuelbs.

Velenškovo ustavila Francozinja, Polavderjeve ne
V polfinalu je Velenškova izločila Francozinjo Audrey Tcheumeo, Polavderjeva pa Turkinjo Zehro Belkis Kayo. Sledil je finale, v katerem je 21-letna Velenškova morala priznati premoč Francozinji Lucie Louette, medtem ko je bila uspešnejša Polavderjeva, ki je opravila s Francozinjo Emilie Andeol za svoj drugi naslov evropske prvakinje.

Nasveti Marjana Fabjana znova pravi
"Zelo sem vesela tega naslova prvakinje. Obnese se, če upoštevaš nasvete trenerja in program Marjana Fabjana se je znova izkazal za pravega. Tudi vodilni v svetovni in evropski judo zvezi, ki so pripravili nova pravila, ki mi naj ne bi bila pisana na kožo, so se ušteli. Zmagam lahko tudi pod temi pravili," je po tekmi povedala Polavderjeva, ki je osvojila že osmo medaljo na evropskih prvenstvih.

Velenškova vrgla sama sebe
21-letna Velenškova je za mesto izboljšala uvrstitev z lanskega prvenstva v Čeljabinsku, kljub temu pa s srebrom ni bila zadovoljna. "Naredila sem tako bedarijo, da ne morem verjeti. Šla sem v obrambo in nato v bistvu vrgla sama sebe. Neumnost, da ji ni para. Zelo sem razočarana, ker ko imaš enkrat takšno priložnost v finalu, sploh pa če vodiš, tega ne smeš zapraviti," je takoj po izgubljenem finalnem boju v solzah dejala Velenškova, ki bo 15. maja dopolnila 22 let.

Matjaž Ceraj še tretjič peti
Matjaž Ceraj
je moral v kategoriji nad 100 kilogramov za polfinale zmagati dvakrat. Najprej je premagal Estonca Juhana Mettisa, nato pa še Litovca Mariusa Paskeviciusa. Ceraju se nato ni uspelo prebiti do medalje, saj je izgubil naslednja dva dvoboja: z Gruzijcem Adamom Okruašvilijem in Madžarom Barno Borom, kar je pomenilo končno peto mesto, že tretjič na evropskih prvenstvih. "Razočaran sem, nimam česa reči. Motiv je sicer še velik, a že tretjič sem peti. Trenutno so moja čustva premočna," je bil kratek Ceraj.

Hiter konec za Žganka in Spasojevića
Od tekmovanja pa sta se že po prvem dvoboju poslovila debitanta Mihael Žgank in Igor Spasojević, oba v kategoriji do 90 kg. Žganka je z metom za juko 35 sekund pred koncem borbe presenetil Čeh Alexandr Jurecka, Spasojević pa je moral po končnem prijemu na polovici borbe priznati premoč Rusu Kirilu Voprosovu.

V nedeljo bodo v Budimpešti na sporedu še ekipne borbe, kjer bosta nastopili tudi slovenski reprezentanci. Žreb je slovenskim judoistkam namenil Ukrajinke, judoistom pa Beloruse.

Polavderjeva evropska prvakinja v judu