Foto: EPA
Foto: EPA

Ministri za šport vseh štirih držav so podali skupno izjavo, v kateri so zapisali, da se ne strinjajo s pristopom MOK-a glede vključitve ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja ter olimpijske igre, poroča Poljska tiskovna agencija (PAP).

"V času, ko svobodne in demokratične države združujejo svoje sile, da bi povečale podporo Ukrajini in uvajajo več sankcij proti Rusiji, MOK začne iskanje posebnih oblik udeležbe športnikov iz Rusije in Belorusije na mednarodnih športnih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024. Tako prek športa odvrača pozornost od ruske vojne proti Ukrajini in jo legitimira," so zapisali v skupni izjavi. "Pozivamo vse mednarodne športne organe, da sledijo odločnemu pristopu. Okoliščine se od prepovedi, ki jo je 28. februarja lani sprejel izvršni odbor MOK-a, niso spremenile," so še dodali ministri za šport.

Ministri za šport iz omenjenih štirih držav so prepričani, da bo vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja drugim športnikom povzročila tegobe in zanje pomenila dodaten pritisk. Podpisniki so sporočili, da bodo še naprej podpirali ukrajinske športnike, trenerje, športno osebje, deležnike in njihovo državo ter branili skupne vrednote in interese svobodnih in demokratičnih držav, še piše PAP.

ZDA podpirajo MOK

Združene države Amerike so medtem podprle prizadevanje MOKA, da bi lahko ruski in beloruski športniki pod nevtralnimi pogoji nastopali na uradnih tekmovanjih ter olimpijskih igrah, je sporočila tiskovna sekretarka Bele hiše Karine Jean-Pierre. Iz Bele hiše so ob tem dodali, da še naprej nasprotujejo kakršnemu koli prikazovanju državnih simbolov, zastav in grbov.

Avstrijska tiskovna agencija pa je pisala, da se je generalni sekretar avstrijskega olimpijskega komiteja (ÖOC) Peter Mennel zavzel za udeležbo ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah v Parizu.