Olimpijske igre se bodo začele 23. julija. Foto: BoBo
Olimpijske igre se bodo začele 23. julija. Foto: BoBo

Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so zatrdili, da je to vprašanje v Evropi večinoma že rešeno.

"Cepljenje konec junija ali na začetku julija pomeni norčevanje iz slovenskega športa, saj bi bil v tem primeru njihov nastop najmanj ogrožen, če ne celo onemogočen. To lahko vlada reši z enim samim sklepom. Večina evropskih držav je to vprašanje že uredila, Hrvaška, denimo, že pred novim letom," je dejal predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec.

Edvard Kolar je pri tem spomnil, da je lahko tudi do šest tednov razmika med dvema cepljenjema in da ima to lahko tudi stranske učinke, "kar je v luči slovenskega nastopa na največjem športnem tekmovanju leta lahko zelo problematično, če cepljenje ne bo na voljo čim prej".

Generalni sekretar OKS-ja Blaž Perko je dejal, da so slovenski olimpijci za letošnje OI osmi po vrsti od devetih kategorij na prednostnem seznamu cepljenja. Že januarja so na pristojne organe naslovili pobudo, da bi olimpijce cepili takoj za najranljivejšimi skupinami ter nujnimi službami, na primer v tretji skupini, v kateri so tudi diplomati.

"Že nekaj časa je na voljo kitajsko cepivo, včeraj smo dobili ponudbo ruskega, vendar ti nista odobreni v Evropski uniji in se ju pri nas ne da uporabiti," je še dodal Perko.

Premalo denarja za šport
Člani strokovnega sveta so v drugem delu seje z velikim ogorčenjem sprejeli dejstvo, da je zgolj 0,6 odstotka športnih programov v celotnem načrtovanem slovenskem delu evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027. V ukrepih je namreč šport vključen le v štirih segmentih, na primer pri digitalizaciji.

Strokovni svet je pozval vlado in službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, vabljenih predstavnikov slednjih ni bilo na sejo, da nameni vsaj en odstotek sredstev za šport iz evropskih in nacionalnih finančnih mehanizmov.

Perko je predlagal, da se v sistem treningov in tekmovanj v času veljavnosti odlokov za zajezitev epidemije vključijo tudi licencirani športniki, njihove sezname vodijo nacionalne panožne zveze, kar bo povečalo možnost ukvarjanja s športom mladostnikom od desetega leta starosti.