Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je prvopodpisani pod pismo. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je prvopodpisani pod pismo. Foto: www.alesfevzer.com

"Spoštovani predsednik vlade g. Janez Janša, športne organizacije smo in bomo vseskozi odgovorno in aktivno sodelovale pri spoštovanju ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa. Brez zadržkov smo tudi izrazili podporo Vladi Republike Slovenije ob sprejemu ukrepov, ki so vsaj v določeni obliki omogočili minimalno delovanje športa v Sloveniji. V luči sprejemanja novega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije (PKP6) pa moramo opozoriti, da šport ne sme biti izpuščen," je zapisano v pismu predstavnikov slovenskih športnih organizacij s prvopodpisanim predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdanom Gabrovcem.

Vlada se je na poziv športnih organizacij že odzvala. "Hvala za predloge. Delno so pokriti s pravkar sprejetim #PKP6. Z naslednjim tednom pa stečejo priprave za hitro oblikovanje #PKP7, ki bo namenjen blaženju posledic #2valCovid v dejavnostih, ki do zdaj s paketi v celoti niso bile zajete in kamor bo vključeno večino predlaganega," je pozno zvečer na Twitterju sporočil Janša.

Podpisani predstavniki športnih organizacij menijo, da je treba področje športa ustrezno upoštevati in umestiti med ukrepe, ki so namenjeni blaženju posledic epidemije, še zlasti, ker je ustrezna športna vadba pomembna naložba v zdravje državljanov.

Predsedniki slovenskih športnih organizacij predsednika vlade pozivajo, da vlada podporo športu pokaže s sprejetjem predlaganih ukrepov in zagotovi pogoje za delovanje športa v dani situaciji in predvsem v prihodnje.

Kritje vseh testiranj iz državnih sredstev?

Med ukrepi, ki jih vladi predlagajo športne organizacije, je na prvem mestu kritje iz državnih sredstev vseh testiranj na prisotnost novega koronavirusa. Ta so obvezna za kategorizirane in poklicne športnike, ki se udeležujejo uradnih tekmovanj mednarodnih športnih zvez.

Športne organizacije predlagajo tudi oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 in 2021 za prejemnike sponzorstva. Prav tako naj bodo odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v višini trikratnika danega sponzorstva. Prav tako prosijo za oprostitev plačila najemnin športnih objektov in povračilo izpada zaprtja športnih objektov.

Med oblikami pomoči bi si v športnih organizacijah želeli, da bi vlada subvencionirala nakup zaščitnih sredstev in sofinancirala kader za izvajanje preventivnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

"Slabši položaj kot v prvem valu epidemije"

Predlagajo tudi, da se za športne organizacije, ne glede na pravno obliko, v kateri delujejo, uvede ukrep pokrivanja fiksnih stroškov in da se pokrije izpad prihodkov.

Po zgledu drugih držav predlagajo uvedbo ukrepa finančne pomoči športnim organizacijam, v primeru upada letnih prihodkov za več kot 30 odstotkov v času razglašene epidemije in omejitev izvajanja dejavnosti.

"Športne organizacije so trenutno v dosti slabšem položaju in finančni kondiciji, kot so bile v prvem valu epidemije. Predvidevamo tudi, da se bodo negativne posledice odrazile mnogo bolj še v naslednjih mesecih, ko predvidoma pandemija še ne bo popustila," so sklenili pismo.

Pod pismo so se med drugim podpisali predsedniki vseh največjih športnih zvez v državi – nogometne zveze (Radenko Mijatović), košarkarske zveze (Matej Erjavec), odbojkarske zveze (Metod Ropret), kolesarske zveze (Tomaž Grm) in rokometne zveze (Franjo Bobinac), direktor smučarske zveze Uroš Zupan in še 31 športnih zvez ter klubov in organizacij.