Za olimpijske vozovnice se bodo poleg Jerneja Kruderja potegovali še Anže Peharec, Lučka Rakovec in Mia Krampl. Foto: Luka Fonda
Za olimpijske vozovnice se bodo poleg Jerneja Kruderja potegovali še Anže Peharec, Lučka Rakovec in Mia Krampl. Foto: Luka Fonda

Na tekmovanje prihodnji konec tedna v Franciji so se neposredno uvrstili Anže Peharc, Lučka Rakovec in Mia Krampl. Na podlagi posebnega povabila pa bo v Francijo letel tudi Jernej Kruder.

Mednarodna zveza je dvajseterico nastopajočih v vsaki izmed kategorij, moški oziroma ženski, določila na podlagi razvrstitve v kombinaciji, za katero so upoštevali letošnje dosežke že končane sezone svetovnega pokala v vseh treh disciplinah – balvanih, težavnosti in hitrosti.

Lučka Rakovec in Mia Krampl sta si na podlagi izjemne sezone že nekaj tekem pred koncem sezone zagotovili mesti med udeleženkami tekmovanja v Franciji. Rakovčeva je celo prva na seznamu, Kramplova sedma. Pri moških je prvo mesto zasedel Čeh Adam Ondra, medtem ko si je Peharc, ki je prav tako letos naredil velik napredek, vozovnico za Toulouse zagotovil z 18. mestom.

O četrtem slovenskem udeležencu kvalifikacijskega turnirja so se odločili naknadno. Kruder je sezono v kombinacijski razvrstitvi končal tik za normo za udeležbo v olimpijskih kvalifikacijah v Toulousu. Mednarodna zveza za športno plezanje je zato predlagala razširitev seznama nastopajočih v olimpijskih kvalifikacijah, Mednarodni olimpijski komite temu ni nasprotoval in je potrdil, da se seznam udeležencev turnirja v Toulousu razširi, kar je seveda zelo dobra informacija za slovenski tabor.

Prvih osem olimpijskih vozovnic v ženski oziroma moški konkurenci so razdelili avgusta po končanem svetovnem prvenstvu na Japonskem. Med prvimi, ki so si zagotovili zgodovinski premierni olimpijski nastop v športnem plezanju v Tokiu, je bila Janja Garnbret z osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v balvanih, težavnosti in kombinaciji.

Toulouse bo določil naslednjo olimpijsko šesterico med ženskami in moškimi. Zaradi omejenega števila nastopajočih na OI v Tokiu ima vsaka država na voljo le po dve olimpijski kvoti med ženskami oziroma moškimi. Za premierni olimpijski naslov prvaka oziroma prvakinje v športnem plezanju se bo na Japonskem pomerilo vsega 20 olimpijk in 20 olimpijcev.

S Toulousom se sicer ne bodo izčrpale vse možnosti, se pa bodo zelo priprla olimpijska vrata.
Prihodnje leto bo na sporedu še pet celinskih prvenstev v olimpijski kombinaciji. Evropsko bo med 16. in 18. aprilom v Moskvi. V Tokio bosta s stare celine odpotovala le še evropska kombinacijska prvak in prvakinja. Tripartitna komisija mednarodne zveze bo podelila še dve olimpijski povabili, plezalki in plezalcu.