Preostali športi
Rusi bi bili s hokejisti Lige KHL prvi favoriti za zlato. Foto: Reuters
VIDEO
Odzivi Rusije po izključi...
VIDEO
V Rusiji ogorčeni ob prep...
VIDEO
Janez Kocijančič kritičen...

Dodaj v

Putin: Rusi lahko sodelujejo na igrah pod olimpijsko zastavo

Okrnjena bi bila lahko tudi slovenska reprezentanca
6. december 2017 ob 11:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Hokejski turnir je vrhunec zimskih olimpijskih iger, a prihajajočemu v Pjongčangu grozi, da bo po igralcih iz Lige NHL ostal tudi brez hokejistov iz druge najmočnejše lige na svetu - Lige KHL.

Razlog za to je torkova odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je ruskim športnikom prepovedal nastop v Južni Koreji pod rusko zastavo. Rusom MOK dovoljuje nastop v Pjongčangu, a le če dokažejo, da so čisti, ob tem pa bodo morali nastopati pod nevtralno zastavo.

22 ruskih športnikov, dobitnikov kolajn na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, se je po diskvalifikaciji Mednarodnega olimpijskega komiteja zaradi dopinga pritožilo na Mednarodno športno razsodišče Cas, so sporočili iz Lozane. Med njimi sta tudi dve veliki imeni ruskega športa, smučarski tekač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 km, in Aleksander Zubkov, športni junak v domovini, potem ko je na igrah osvojil dve zlati medalji v bobu.


V Rusiji so nad odločitvijo MOK-a ogorčeni in zagotavljajo, da pod nevtralno zastavo ne bodo nastopali. "Velike države na olimpijske igre ne potujejo inkognito," je bil jasen ruski senator Franc Klincevič, ki suspenza ne vidi le s športnega stališča, ampak zadevo v političnem kontekstu vidi širše in napoveduje morebitne nove zaostritve v odnosu do zahoda. Predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov je povedal, da bodo odločitev o (ne) nastopanju sporočili kmalu.

To bi ob umetnostnem drsanju, kjer so Rusi na zadnjih šestih OI osvojili 14 od 26 zlatih medalj, premešalo karte predvsem na hokejskem turnirju. Tam bi bili Rusi po odločitvi Lige NHL o nenastopanju v Južni Koreji prvi favoriti za zlato kolajno. Če se bo ruski olimpijski komite odločil za igranje v Pjongčangu, bo hokejska reprezentanca nastopila pod imenom "olimpijski športniki iz Rusije". V primeru zmage ruske himne ne bi predvajali.

Svoj blagoslov bo morala dati tudi Liga KHL, ki je že pred odločitvijo MOK-a grozila z bojkotom iger. To bi pomenilo, da bi blokirala odhod v Pjongčang vsem hokejistom, ki imajo pogodbe pod njenim okriljem. Če bi hoteli igralci nastopiti v Pjongčangu, bi morali tako izbirati med reprezentanco in svojo profesionalno pogodbo. Nekateri pravijo, da bi pogodbe prekinili, a verjetno gre za veliko manjšino. V Ligi KHL igrajo tudi slovenski kapetan Jan Muršak, Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič.

Mednarodna nogometna zveza je v odzivu na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da z zimskih olimpijskih iger izključi Rusijo in suspendira namestnika predsednika ruske vlade Vitalija Mutka, zapisala, da ta ne bo imela vpliva na nogometno svetovno prvenstvo 2018. Mutko je vodja organizacijskega komiteja SP 2018 in predsednik ruske nogometne zveze.


Eden izmed ruskih zvezdnikov Ilija Kovalčuk je že sprožil akcijo, da bi ruski hokejisti nastopili pod nevtralno zastavo. "Vsi vemo, da je odločitev MOK-a povsem politična in proti komu je usmerjena. Jasno je bilo, da bo do tega prišlo. Toda če bodo športniki odšli v Pjongčang, bo to združilo državo. Vsi "čisti" športniki morajo iti," je odločen Kovalčuk.

Putin bo športnikom dovolil nastopati
Ruski hokejisti so poslali pismo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, naj privoli v nastop na olimpijskih igrah pod nevtralno zastavo. Na vse skupaj se je ruski predsednik že odzval. "Vsekakor ne bomo blokirali odločitev in ne bomo ovirali sodelovanja naših športnikov na igrah, če se bo kateri izmed njih odločil nastopiti pod nevtralno, olimpijsko zastavo," je v prvem odzivu dejal Putin.

R. K., M. L.
Prijavi napako
Komentarji
Luke
# 06.12.2017 ob 11:18
Saj ne rečem, da je v Rusiji vse lepo in prav, vendar pa to nalaganje sankcij v nedogled ne vodi nikamor. Od politike, evrosonga pa do športa, vsega je kriva Rusija...
Na našem svetem zahodu pa je seveda vse lepo in prav. Prav gravža se mi že vse skupaj.
juventina10
# 06.12.2017 ob 11:23
dopingirance naj se objavi z imeni in primerno kaznuje,ne pa vseh ltačit v isti koš.hokej bo dokaj osiromašen na splošno,pa tudi ostali športi,to ni dobro, če si nedolžen in ostaneš doma.
Druid
# 06.12.2017 ob 11:34
Če bojkot objavi še alpska hokejska liga, si grem pa takoj kupit palico in drsalke!
maliP
# 06.12.2017 ob 11:17
NHL in NBA vmed sezono svojih športnikov ne puščajo na OI ker bi vsi padli na testih....
generacija56
# 06.12.2017 ob 11:37
Tistega dne, ko je v svetovno olimpijsko gibanje vstopil Ameriški kapital, je nastal začetek konca olimpijskega gibanja.
Ameriški športniki, ki ustvarjajo svojim sponzorjem milijardne dobičke, so zaščiteni.
Ko pa si začne neka druga zveza domišljati, da jim lahko konkurira, pa se vidi, kje je denar...
Sedaj bodo tudi ZDA lahko konkurirale za medalje v športih, kjer do sedaj niso mogli....
Joker
# 06.12.2017 ob 12:09
Če NHL ne spusti "svojih" igralcev na OI, zakaj bi jih pa KHL, to niti nima zveze z bojkotom Rusije. MOK se je pok...l, pred USA in se tako ustrelil v koleno. Olimpijske igre so postale zgodovina.
thejanus
# 06.12.2017 ob 11:38
ma bedarija, gonja proti rusiji, goljufajo verjetno ne samo oni ce so ze, gonja proti putinu, politika stran fuj
pistacija
# 06.12.2017 ob 11:14
komedija
shark77
# 06.12.2017 ob 12:04
Ma ta MOK me že kar malo spominja košarkarsko FIBO, vse skupaj same politične igre in izsiljevanja, sramota! Kaj bi rekli američani,če bi jim dali tak predlog, da ob zmagi na olimpijskih igrah ne bo ameriške himne in da lahko nastopajo samo pod nazivom olimpijski športniki iz združenih držav...
help
# 06.12.2017 ob 11:47
Rusija naj tole mirno v kompletu zbojkotira, J Koreja pa naj se zahvali svojemu "zavezniku", da je šla pred*kavat politične mišice ravno pri njihovih olmipijskih igrah, ki bodo tako vaško tekmovanje ameriških kolonij.
generacija56
# 06.12.2017 ob 12:12
Res bedno.
Nek skesanec, ki se je skesal za primerno vsoto denarja, je uničil celo državo športnikov.
Vodilno v svetovnem merilu.
Ker ni denarja, ki bi lahko prepričal enega od Ameriških funkcionarjev, da izda Ameriške skrivnosti, so hlapci v MOK izpeljali obglavljanje pred svetovno javnostjo.
A vemo, koliko Ameriških športnikov je že omadeževalo šport in razkrilo dogajanje v ozadju...
Samo en Ameriški opremljevalec lahko kupi ves Olimpijski Komite, brez najmanjše možnosti, da se to medijsko razkrije....
generacija56
# 06.12.2017 ob 12:39
Preprostemu človeku enostavno ni jasno, kako deluje Ameriški šport, ki se tako uspešno izogiba prepovedi nastopanja.
Ustvarijo z dopingom super športnika.
Ga opremijo z vsem, kar si sodobna podjetja lahko izmislijo. In ga ščitijo.
Zaslužijo desetine milijard, ustvarijo imena v športni sferi za katera revčki stojijo v vrsti.
Nato, če ga ujamejo, športnika vržejo v čeljusti neke komisije.
Armstrong, Jones, Gay... naštejte jih.
Poberejo jim ves denar od nagrad...Uničijo vse, kar je spominjalo na njih.
Korporacije pa si manejo roke! Njim nič ne more škodovati!
Obogatele so tako, da se birokratekom v MOK tresejo hlače...
Fleaa
# 06.12.2017 ob 12:26
če bi imel še kdo drug kaj jajc bi tudi rekel hvala lepa kajbojci imejte svoj cirkus
SpicyWeiner
# 06.12.2017 ob 11:36
Škoda za hokej. Brez NHL-ovcev in KHL-ovcev bo to isto brez vezno sranje kot je Svetovno prvenstvo divizije A...
RJSlo
# 06.12.2017 ob 12:22
Kako se bo odločil Vladimir Putin?
-----------------------------------
No ja. Vlado bo rekel Njet. Podobno kot je rekel Joža Stalinu.

Če pustim zafrkancijo ob strani je tole dogajanje okoli dopinga žalostno in velika sramota. Na hrbtih športnikov se lomijo politična kopja.
slamič
# 06.12.2017 ob 12:02
Upam da se odloči za popolen bojkot iger. In nato še jskšne druge drzave. To bi bilo edino prav... Potem pa naj imajo svoje igre brez meja..
Bivši uporabnik
# 06.12.2017 ob 17:50
"Putin: Rusi lahko sodelujejo na igrah pod olimpijsko zastavo".... Ne samo velik predsednik, pač pa tudi velik človek....
friks
# 06.12.2017 ob 14:32
Na mestu Putina bi jim gladko pokazal sredinec.

Če so rekli, da je Rusiji nastop prepovedan, je prepovedan. Kaj zdaj mutijo z neko nevtralno zastavo.
našejenaše
# 06.12.2017 ob 13:13
Ruse bojkotirajo, norvežani in švedi so vsi astmatiki, naši komaj pridejo v clij.... Predlagam, da namesto OI izvedemo trotedensko slavje z veliko jedače in pijače...
moj komentar
# 06.12.2017 ob 13:00
S takšnimi podlimi in umazanimi provokacijami ZDA še bolj kažejo svojo politično nemoč zatiranja in podjarmljanja Rusije. Propadajoči imperij se vse bolj obnaša kot podivjani slon v trgovini s porcelanom.
moj komentar
# 06.12.2017 ob 12:54
Upam, da ruska vlada hokejistom ne odobri nastopanja pod zastavo ameriškega korporacijskega olimpijskega komiteja.
OI je potrebno popolnoma bojkotirati.
tureavanture
# 06.12.2017 ob 12:09
Komedija
moj komentar
# 06.12.2017 ob 12:49
Najbolj zadolžena država na svetu si je s podkupovanjem prigrabila OI.
Njeni športniki pa lahko hodijo na tekmovanja ne samo dopingirani ampak tudi zadrogirani.
To je ameriški globalistični fašizem v vsem svojem sijaju.
generacija56
# 06.12.2017 ob 12:19
Sedaj vsi čakajo Putina, stiskajoč dolarčke v žepu, kaj bo povedal...
A sploh ni pomembno, kaj bo rekel.
Dolarčki so na varnem, povabila na bajno plačane turnirje zagotovljena, nihče se ne bo uprl milijardam, ki jih športniki lahko zaslužijo, če se bodo uklonili...
Ni športne zveze na svetu, ki bi priznala v škodo svojih športnikv, da se je politični poraz ZDA na vseh področjih odrazil na njihovo kariero...
sivi gandalf
# 06.12.2017 ob 11:41
poleg vseh teh dopingirancev, naj bi pol usain bolt bil čist? komaj čakam njegovo jokanje pri oprah, ki bo prišla iz pokoja za to priložnost in skupaj bojo obrnili kup milijonov :)
nanok1ll3r
# 06.12.2017 ob 15:31
Americani imajo dakec najvec dopingirancev, vendar oni so "cisti" in svetovljanski.

Amerika na vsakem koraku izziva in na koncu bo res prislo do kaksne svetovne pi...rije.
moj komentar
# 06.12.2017 ob 13:33
Tistega dne, ko je v svetovno olimpijsko gibanje vstopil Ameriški kapital, je nastal začetek konca olimpijskega gibanja.

S tem se je začela doba ameriškega političnega izsiljevanja in groženj vsem, ki se ji ne pokorijo.
Ameriške korporacije imajo v lasti kompletne ZDA in njeno politiko. Vsa velika športna tekmovanja jim služijo kot samopromocija in priložnost za dober zaslužek. Zato je doping dovoljen samo njihovim športnikom in v ta plan ne smejo posegati korporacije izven ameriškega vpliva. WADA sistemsko skrbi, da se ameriških športnikov ne kontrolira.
MOK je že zdavnaj izgubil neodvisnost in moč, da se obrani pred korupcijo ameriških korporacij. Rezultat tega je, da so OI postale ameriško politično orodje. Če kdo sistemsko skrbi za doping in uničuje šport, potem so to ravno ameriške korporacije, ki delujejo sinhronizirano z ameriško politiko. Njihov cilj je, da se preko športa izloči posel vseh korporacij, ki ne delujejo v korist ZDA.
Robiland
# 06.12.2017 ob 13:18
Rusi naj naredijo totalno frko in cez stiri mesece sporocijo, da ne bodo gostili FIFA svetovnega prvenstva. To bi jaz naredil.
J@st
# 06.12.2017 ob 12:58
Pac-Man

# 06.12.2017 ob 12:49
Prijavi neprimerno vsebino Ko predsednik odloča o poslovnih odločitvah privatne lige veš, da je država v anusu
---------------------------------
Ne bi rada brala o tvojem anusu, ves.

To je natolcevanje.
Ker o nastopu ali ne nastopu na OI bojo odlocali sami sportniki na sestanku 12.12.
Haribo
# 06.12.2017 ob 12:18
Škoda, na OI bi res morali igrati vsi, vključno z NHL in KHL igralci. Svetovno je bilo vedno gledano kot drugorazredno tekmovanje v hokeju prav zaradi manjka NHL-ovcev, zdaj bodo pa izničili še vrednost olimpijske medalje. Najbolj bomo pa v primeru bojkota še KHL-a izgubili prav mi, ki imamo izredno bazo igralcov in je naša druga postava preprosto 10krat slabša od elitne, kjer smo vsaj kolikor toliko konkurenčni.
jakosol
# 06.12.2017 ob 14:01
Dvoličnost! Kaj pa sistemski doping v ZDA, Skandinaviji in Zahodni Evropi? Pravilno je, da se kaznuje prekrškarje, vendar ne cele reprezentance oz. države. Naj ostro kaznujejo odgovorne funkcionarje in znanstvenike, ki so sodelovali pri teh nečednih dejanjih in seveda tiste športnike, ki so jim dokazali doping. MOK je lepo pristal na obrnjeno dokazno breme. Vsi ruski športniki so avtomatično krivi, razen, če sami ne dokažejo nasprotno. Absurd.
Medtem se raznim očitnim primerom iz zahodnega športnega sveta za časa aktivnih karier ne zgodi nič. Potem pa jokajo čez 10 let na raznih talk showih. V tem času so pa pridno služili milijone in jih nalagali v davčnih oazah, vključno z multinacionalkami, ki služijo z njihovim imenom.
+hellbastard+
# 06.12.2017 ob 18:26
sramota za olimpijski komite
svabo
# 06.12.2017 ob 19:25
Dokler bodo lahko na olimpijskih igrah nastopali športniki iz Zahodnoevropskih držav in ZDA, ki redno jemljejo doping, ki jim ga je predpisal njihov zdravnik in odobrila protidopinška komisija je vsaka športna in olimpijska etika odveč. Je ni in ne obstaja. Zato je to kar počnejo Rusom direktni napad na Ruski družbeni ustroj in Ruski način življenja. Je pa to tako grob poseg v športni boj, ki s tem zgublja pomembno športno nacijo, da v primeru, ko en športnik ne sme na olimpiado in je med najboljšimi v svoji disciplini, lahko samo bojkot vseh ostalih športnikov v disciplini prepreči tako grozovito neumnost. Misliim, da bo veliko športnikov razmislilo ali se takih iger sploh udeležiti.
SamoRes
# 06.12.2017 ob 13:46
Tudi našim športnikom ne ploskam. če bodo osvojili kolajno zaradi tega ker bo boljši Rus moral ostati doma.
clutch00
# 06.12.2017 ob 12:51
sramota za zahod, prakticno vsaka stvar je postala popolnoma politicna na zahodu, od filmov, glasbe, sporta. To je najvecja sramota v zgodovini OI, dalec od tega da bi bil nek strasten pristas rusov, ampak s tem sami seb jamo kopljejo, vse se jim bo vrnil. Fajn bi bilo da vsakic zvizgajo na himno ZDA, ampak juzna koreja je le konkretna vazalna knezevina ZDA, tako da dvomim, da bi si privoscil kaj takega...
zelda
# 06.12.2017 ob 20:13
Če Rusi ne bodo mogli nastopiti niti pod svojo zastavo, potem to niso več olimpijske igre ampak politične igre.
super_balotelli
# 06.12.2017 ob 19:28
Ko se politika vmešava v šport ...
Bobicek
# 06.12.2017 ob 17:13
Sramota.

To pomeni moj bojkot olimpijskih iger v Pjongčangu. Sem bojkotiral zadnje v Braziliji, bom pa še te. Čeprav zimske OI vedno in na veliko spremljam. Niti sekunde ne bom gledal tega kar se gre MOK, ker bi s tem podpiral tole kar se grejo. :S

Torej na Olimpijskih igrah lahko nastopiš samo če si iz prave države. :S A niso OI bile ravno zato uvedene, da bi združevale narode, ne pa nasprotno. MOK se niti ne drži svojih načel, zakaj bi potem mi spremljal to? :S

Bojkot OI v Pjongčangu.
Joker
# 06.12.2017 ob 14:53
Robiland,

Rusi naj naredijo totalno frko in cez stiri mesece sporocijo, da ne bodo gostili FIFA svetovnega prvenstva.

Še boljš bi bilo, če sporočijo, da bodo pred vsako tekmo izvajali doping kontrolo.
moj komentar
# 06.12.2017 ob 14:16
Robiland
Rusi naj naredijo totalno frko in cez stiri mesece sporocijo, da ne bodo gostili FIFA svetovnega prvenstva. To bi jaz naredil.


Ravno to bi ameriškim mafijskim korporacijam izredno odgovarjalo.
Glede na to, da je rprezentanca ZDA izpadla in se na SP ni uvrstila, bi organizacijo prvenstva hitro pograbile ravno ZDA.
Američanom strašno odgovarja vsakršna izolacija Rusije, tudi če bo zaradi tega potrebno podkupiti vse svetovne športne institucije in izmisliti tisoče laži.
veza
# 06.12.2017 ob 14:15
Bo organiziral istočasno kontra OI v Sočiju?
Emmure
# 06.12.2017 ob 12:57
moj komentar...točno tak!!!+1
lenoritis
# 06.12.2017 ob 12:50
Tudi Slovenija mora bojkotirat igre!
božo1
# 06.12.2017 ob 23:22
Premalo poznam kaj se dogaja z dopingom po svetu in tako v Rusiji, mislim pa da je v tem primeru OI 2018 vmes predvsem politika.

Zakaj so že ZDA bojkotirale OI v Moskvi leta 1980?
Danes je očitno ruska strateška pozicija v svetu za nekoga zelo nevarna in išče vse možne in tudi zelo umazane prijeme za diskreditacijo in blatenje ugleda.
kopibrejk
# 06.12.2017 ob 18:51
@nikhrast, preden se razpočiš nam predoči kakšno drugačno demokracijo, prijazen kapitalizem in poštene športnike.
Ogroženi
# 06.12.2017 ob 18:15
Strel zahoda v lastno koleno. Lastni ljudje jih obsojajo, naš predsednik Putin pa se vede spoštljivo in človečno. Mladim ne bo prepovedoval udeležbe na OI. Sem pa prepričan, da pravi ruski športniki ne bodo sodelovali na OI. Tam bodo "podjetniki", ki so na zahod odšli zaslužit dolarje in jim bo promocija koristila.

Pred časom sem že zapisal: za ta usrani svet je izvolitev retardiranca Trumpa najboljša možna rešitev. Pooseblja neumnost zahoda in lastne ljudi ščuva, da se končno uprejo tiraniji zahoda.
Še najbolj prepričani bodo počasi začeli dvomiti v smisel tega, kar se zahodni imperialisti gredo.

Danes je vsem jasno, da tu ni vprašanje dopinga - gre le za mistifikacijo Rusije. Ker drugače ne morejo in ne znajo. Ker drugače nekaterih ruskih športnikov ne morejo premagati kot, da jih izločijo.

OI v Južni Koreji bodo šle v zgodovino podobno kot OI v Berlinu 1939. Tudi takrat je bil Adolf Hitler blazno ponosen... :D
Bobicek
# 06.12.2017 ob 17:22
Drugače pa vidim rešitev problema. Polek MOK-a se naj uvede še neodvisno združenje, ki bo izvedlo svoje olimpijske igre. Euroliga se je recimo uspešno odcepila od ULEB-a. Euroliga v košarki je postala absolutno tekmovanje na najvišjem možnem nivoju.

Ne vidim problema, da se to ne zgodi pri OI. Itak je MOK postala organizacija totalno za časom. Od Lillehamerja dalje je bil samo še Soči pred štirimi leti gledljiv in je bil na dovolj visokem nivoju.

Da rečem drugače. Najboljše OI so bile da sedaj:
1. Lillehamer
2. Soči
.....
ostale niso bile na nivoju.
Amoroso
# 06.12.2017 ob 14:09
Najboljše je ukinat OI tako letne kot zimske! Itak to že dolgo ni več naj športni dogodek!Ko govorimo o ekipnih športih: na letnih OI imamo košarko,rokomet in vaterpolo (odbojka je postala zanimiva). Na zimskih pa hokej. Naj ne bodo judoisti,kajakaši,plavalci,atleti,smuč
arji,skakalci,... jezni.Ampak naj mi prosim kdo razloži koliko tekmovalcev v ekipnih športih je bilo dopingiranih v zgodovini OI ?! Podpiram Putina in naj se ne udeležijo nobenih OI nikoli več. Največ bodo itak zgubil senilni starci v MOK-u. Še prosl jih bodo naj nastopajo,ker ne bo sponzorjev (upam,da jih Rusi zavrnejo).
Emmure
# 06.12.2017 ob 12:46
politika ubija šport.hokejsi turnir je ena najbolj zanimivih in tradicionalnih panog na OI,zaj pa jo bojo zjebali slaboumni politiki.komedija,da je žalostno.
heroj
# 06.12.2017 ob 12:45
Dejte se mal napisat o Fancy bears ;) o tem se pa nč ne govori.
Kazalo