Putin se na srečanju normandijske četverice v Parizu ni mogel ogniti Wadini izključitvi Rusije iz športnega sveta. Rusija je sicer na Casu že bila uspešna, tako da je na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu nastopilo 168 ruskih športnikov, čeprav pod olimpijsko zastavo. Foto: Reuters
Putin se na srečanju normandijske četverice v Parizu ni mogel ogniti Wadini izključitvi Rusije iz športnega sveta. Rusija je sicer na Casu že bila uspešna, tako da je na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu nastopilo 168 ruskih športnikov, čeprav pod olimpijsko zastavo. Foto: Reuters
Sorodna novica Rusija ne bo smela nastopiti ne na olimpijskih igrah ne na mundialu

Sam Vladimir Putin je potrdil pričakovano novico, da se bo Rusija na odločitev Wade pritožila na mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani, ki bo podalo končno odločitev o drakonski kazni, ki je doletela športno Rusijo.

Uradna Moskva bo skrbno proučila vse pravne okoliščine tega primera, lotili se je bodo strokovnjaki za to področje in pravniki. Že v tem trenutku pa je mogoče napovedati, je dejal Putin, da ima Rusija vse razloge, da vloži pritožbo na Cas.

Kazen za Rusado in ne za ruski olimpijski komite
Ruski predsednik se je na najnovejše dogajanje, povezano z ruskim športom, odzval ob robu vrha normandijske četverice v Parizu. Predsednik Rusije je prepričan, da se odločitev Wade ne nanaša na ruski olimpijski komite v celoti, ampak zajema zgolj vprašanje neskladnosti položaja Ruske protidopinške agencije (Rusada).

Če nekateri od njih sprejemajo takšne odločitve o kolektivnem kaznovanju, se mi zdi, da obstajajo razlogi, da verjamemo, da za tem ne stoji skrb za čist svetovni šport, temveč gre za politična ozadja, ki nimajo prav ničesar opraviti z interesi športa in olimpijskega gibanja.

Vladimir Putin

Če glede ruskega olimpijskega komiteja ni pomislekov, lahko ruski športniki na mednarodnih tekmovanjih seveda nastopajo pod rusko zastavo, je še prepričan Putin.

Politično ozadje za kolektivnim kaznovanjem
"Po mojem mnenju je glavna stvar in zdi se mi, da se vsi strinjajo s tem, da bi morala biti vsaka kazen ‒ kar velja že od časov rimskega prava ‒ individualna in temeljiti na tem, kar je storil ta posameznik. Kazen ne more biti kolektivna in vplivati na ljudi, ki nimajo nobene zveze z določenimi kršitvami,"
je pojasnil ruski predsednik.

"Mislim, da tudi strokovnjaki Wade to razumejo. Če nekateri od njih sprejemajo takšne odločitve o kolektivnem kaznovanju, se mi zdi, da obstajajo razlogi, da verjamemo, da za tem ne stoji skrb za čist svetovni šport, temveč gre za politična ozadja, ki nimajo prav ničesar opraviti z interesi športa in olimpijskega gibanja," je opozoril Putin, ki je odločitev protidopinške organizacije označil za politično motivirano.

Wada ostro nad Rusijo in dopinške škandale

V Tokio in Peking ter Katar brez ruske zastave
Že pred tem je ruski premier Dmitrij Medvedjev odločitev Wade označil za nadaljevanje protiruske histerije, ki je po njegovem postala že kronična. Predstavniki ruskih športnih zvez pa seveda upajo, da bodo tisti ruski športniki, ki niso kršili protidopinških pravil, lahko nastopali na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih tudi v naslednjih štirih letih pod rusko zastavo in na teh tekmovanjih slišali svojo himno.

Moses: Wada ne zastopa športnikov na način, ki bi si ga zaslužili

Če Cas ne bo ovrgel Wadine kazni, bodo ruski športniki lahko na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu in leta 2022 v Pekingu ter na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2022 v Katarju nastopili v nevtralnih dresih pod nevtralno zastavo, torej brez označbe, da nastopajo za Rusijo.

Euro za Wado ni veliko mednarodno tekmovanje
Pri Mednarodni nogometni zvezi Fifi so trenutno v negotovosti, saj niso seznanjeni z načinom, kako bo kazen proti Rusiji delovala v praksi.

"Prejeli smo dopis izvršilnega odbora Wade in trenutno skušamo razjasniti, kako bo ta odločitev delovala na nogometnih igriščih," so iz Fife sporočili za ruske medije.

Prepoved se sicer ne nanaša na nogometno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto, kajti, Wada tekmovanj pod okriljem Evropske nogometne zveze Uefe ne obravnava kot velika mednarodna tekmovanja. Rusi so sicer s Sankt Peterburgom tudi sogostitelji vseevropskega nogometnega prvenstva.

Doping in Rusija
Putin: Kazen mora biti individualna, ne kolektivna