Odločitev izvršnega odbora Wade v Lozani je bila soglasna.  Foto: Pixabay
Odločitev izvršnega odbora Wade v Lozani je bila soglasna. Foto: Pixabay

To pomeni, da ruske zastave in himne ne bo ne na olimpijskih igrah leta 2020 in 2022 ne na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2022. Športniki, ki bodo dokazali, da nimajo povezave z dopinškim škandalom, bodo lahko nastopali pod nevtralno zastavo.

Odločitev izvršnega odbora Wade v Lozani je bila sprejeta soglasno.

Moses: Wada ne zastopa športnikov na način, ki bi si ga zaslužili

Kazen je Wada izrekla zaradi ponarejenih in drugače prikrojenih podatkov v protidopinškem laboratoriju v Moskvi. To se je dogajalo še letos, ko so preiskovalci Wade prevzemali podatke iz moskovskega laboratorija.

S predajo podatkov naj bi Rusija pokazala, da se uspešno bojuje proti dopinškim kršitvam, a je tudi v tem primeru poskrbela, da so bili številni podatki prikrojeni.

Wada je v začetku leta začela analizirati podatke, ko je končala dolg proces nalaganja okrog 24 terabajtov informacij, celoten proces, skupaj z analizami in zaključki 1,5 milijona datotek, pa je nato potekal nekaj mesecev. Preiskovalce so zanimali predvsem izvirni podatki več kot 9000 testov ruskih športnikov med letoma 2011 in 2015. Podatki, ki so jih prejeli, pa obsegajo prostor za več kot 400.000 ur glasbe ali za 5200 DVD-jev.

Rusija dobila prepoved nastopa na velikih tekmovanjih za naslednja štiri leta

Medvedjev: Nadaljevanje protiruske histerije
Rusi imajo 21 dni časa za pritožbo. Ruski politični vrh se je že odzval. Premier Dimitrij Medvedjev je dejal, da so se v Rusiji posluževali dopinga, a da so vpleteni že bili kaznovani. "To je nadaljevanje protiruske histerije, ki je postala že kronična." Z njim se strinjajo tudi številni športni veljaki. "Današnja odločitev je politična in ni povezana s športom," je povedal predsednik ruske biatlonske zveze Vladimir Dračev.

Na olimpijskih igrah v Pjongčangu leta 2018 je pod nevtralno zastavo nastopilo 168 ruskih športnikov.

Kljub kazni bodo Rusi lahko nastopili na evropskem prvenstvu prihodnje leto, katerega eden izmed gostiteljev je tudi St. Peterburg. Po mnenju Wade Evropska nogometna zveza (Uefa) ni organizatorica največjih športnih dogodkov.

Afera okoli ruskega dopinga je izbruhnila leta 2015, ko je komisija Wade na podlagi pričanj žvižgačev našla dokaze o obsežnem od države sponzoriranem dolgoletnem sistemu zlorab.