Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Tivoliju v Ljubljani so namreč pripravili razstavo V čevljih zmagovalcev – Slovenci in Slovenke ter njihovi športni dosežki, s katero odpirajo vrata živahnemu dogajanju pred petkovim dnevom slovenskega športa, ki je od leta 2020 državni praznik. Izdali so tudi zbornik z istim naslovom, kot ga nosi razstava.

"7. september je svetovni dan ferpleja, kmalu bomo tretjič praznovali dan slovenskega športa, sledil bo evropski teden športa. Razstava vse to lepo zaokrožuje," je povedal nekdanji telovadec Miro Cerar, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, ki je odprl razstavo.

"Po odmevni razstavi ob 30-letnici Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je nastala nova razstava, nova lepa športna zgodba. V 31 letih je bilo osvojenih toliko slovenskih odličij na velikih tekmovanjih, da bi lahko o njih govorili ves dan," je dodal predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec in nanizal nekaj največjih ter prelomnih dosežkov. Odprtje so začeli pevci Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin z njihovo športno himno Slovenija gre naprej.

Višja kustosinja Andreja Zupanec Bajželj je skupaj z Domnom Kaučičem pri pripravi razstave in zbornika k sodelovanju pritegnila šampione v samostojni Sloveniji ter pripravila pregled največjih uspehov in mladim navdušencem omogočila, da se pobližje spoznajo s posameznimi panogami in junaki športnih aren.

Vključili tudi parašportnike

Med prvimi sta v zborniku na kratko opisani športni poti Rudolfa Cvetka, prvega Slovenca z olimpijskim odličjem, in Leona Štuklja, dobitnika šestih olimpijskih medalj. Že na začetek pa sta umeščena tudi Viktor Murnik, oče slovenske telovadbe, in Stanko Bloudek, konstruktor in športni funkcionar.

V zbornik so vključili tudi parašportnike, alpiniste in športnike, ki še tekmujejo, kot so košarkar Luka Dončić, atlet Kristjan Čeh, kolesar Tadej Pogačar, športna plezalka Janja Garnbret in nekdanja smučarska tekačica ter zdaj biatlonka Anamarija Lampič, pa tudi ekipne športe.

Na razstavi so na ogled tudi številni tekmovalni dresi, čoln, atletski in drugi rekviziti.

Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Z interaktivnimi elementi želijo privabiti tudi mlajše

"Vključili smo 135 ljudi iz slovenske zgodovine. Ideja je začela zoreti lani ob 30-letnici Slovenije, ko smo v omejenem obsegu na ogled postavili tudi dosežke slovenskega športa. Potem smo stopili v stik s slovenskimi športniki, bilo jih je približno 50," je na novinarski konferenci povedala Zupanec Bajželj.

"Dobili smo njihove rekvizite, medalje, tudi misli, zgodbe in citate, vse to pa je razstavljeno v petih prostorih," je pojasnil Kaučič. Z ilustracijami, ki jih je zasnoval ilustrator Matej de Cecco, želi muzej razstavo približati tudi mlajšemu občinstvu, zato so nanjo umeščeni številni interaktivni elementi, ki obiskovalcem ponudijo možnost, da "v čevlje zmagovalcev" stopijo tudi sami.

Zupanec Bajželj je pozvala pristojne, da bi se v Sloveniji vendarle našel prostor, "kjer bi bila bogata zgodovina športa" ves čas ustrezno razstavljena. Pravega muzeja športa pri nas namreč še nimamo.

Razstavo je Muzej novejše zgodovine pripravil v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, Zvezo za šport invalidov Slovenije - Slovenskim paralimpijskim komitejem, Fakulteto za šport in preostalimi športnimi zvezami ter ministrstvom za kulturo.