Rok Grilec v Ligi NFL stiska pesti za Tampo Bay. Na Bucse je prvič naletel leta 2000 v tedenski oddaji na ORF-u in se vanje takoj zaljubil. Pred kratkim je tudi obiskal njihov stadion. Foto: Osebni arhiv Roka Grilca
Rok Grilec v Ligi NFL stiska pesti za Tampo Bay. Na Bucse je prvič naletel leta 2000 v tedenski oddaji na ORF-u in se vanje takoj zaljubil. Pred kratkim je tudi obiskal njihov stadion. Foto: Osebni arhiv Roka Grilca
Rok Grilec
Liga NFL zadnja leta z eno tekmo gostuje tudi v Evropi. Rok Grilec je bil lani na spektaklu na Wembleyju. Foto: Osebni arhiv Roka Grilca
Michael Vick
Michael Vick je po vrnitvi iz zapora najbolj napredoval v igri po zraku. Foto: EPA
Julius Peppers
Carolina je po odhodu Juliusa Peppersa med najslabšimi ekipami v ligi. Foto: EPA
Kobe Bryant
Športni kralj LA-ja je Kobe Bryant in njegovi Lakersi. Foto: Reuters

Ameriški nogomet je v zadnjih letih postal v Sloveniji zelo priljubljen, eden izmed glavnih vzrokov se skriva v televizijskem komentatorju Roku Grilcu, ki je skupaj s sokomentatorjem Urošem Valantom najbolj priljubljen ameriški šport povsem približal slovenskemu gledalcu.

Rok Grilec se je z Ligo NFL prvič srečal leta 2000, zahvali pa se lahko avstrijski televiziji ORF. Ljubezen je hitro vzklila, ameriški nogomet tako komentira že od leta 2005, medtem pa je postal tudi selektor slovenske reprezentance v ameriškem nogometu. Z Grilcem smo potegnili črto pod sezono 2010.

Kako bi na kratko opisali letošnjo sezono? Kaj vas je najbolj presenetilo in kaj najbolj razočaralo?
Letošnja sezona je bila zagotovo ena najzanimivejših v zadnjih sezonah. Pokazalo se je, da so vse ekipe dokaj blizu skupaj, vloge favoritov niso pomenile praktično ničesar. Najlepše presenečenje sta bila zagotovo Kansas City in Tampa Bay, tudi pri Detroitu se pozna dobro delo. Največje razočaranje sta zagotovo Minnesota in Dallas, ki sta sezono začela kot favorita za naslov, a že zelo zgodaj povsem razpadla.

V nedeljo bo na sporedu Super Bowl, na katerem se bosta pomerila Pittsburgh in Green Bay. Sta za vas to "pravi" ekipi? Komu dajete prednost?
Super Bowl je Super Bowl. Nobena izmed ekip mi ni posebej pri srcu, a gre za tako velik dogodek, da te enostavno potegne v vrtinec. Packerse sem na Super Bowl sam uvrstil že pred sezono, saj imajo enostavno odlično ekipo. Pittsburgh je stalnica že nekaj zadnjih sezon. Ekipa, ki jo je prevzel trener Mike Tomlin, je storila nekaj dodatnih korakov naprej. Na papirju so favorit Steelersi, na stavnicah pa Packersi. Težko je predvideti, kdo bo na koncu slavil, odločale bodo malenkosti. Sam si bolj želim zmage Green Baya, saj bi Steelersi v primeru zmage pošteno pobegnili konkurenci po številu prstanov.

Če opazujemo zgolj posamezne nastope, je v rednem delu ob Tomu Bradyju največ pokazal Michael Vick. Kako ocenjujete njegovo vrnitev?
Vick je bil superzvezda že v Atlanti, tako da me njegova vrnitev ni presenetila. Prišel je v pravi klub, delal s pravimi trenerji. Morda sem malce presenečen nad napredkom, ki ga je pokazal v igri po zraku, kajti to je bilo področje, kjer je njegova igra pred aretacijo resnično šepala.

Opaziti je razvoja podajalcev - od statičnih (Peyton Manning, Tom Brady) k bolj dinamičnim (ekstremni primer Michael Vick, a tečejo tudi drugi, denimo Aaron Rodgers). Tudi v študentski ligi je opaziti vse več podajalcev, ki tečejo (Cameron Newton). Je v prihodnosti mogoče pričakovati bolj agilne podajalce? Se to lahko pozna na naboru?
Liga NFL je izredno konzervativna, kar se tiče spreminjanja trendov. Zaradi hitrosti obramb v NFL-ju je mobilnim podajalcem precej težje dobivati jarde s tekom, kot jim je bilo na primer v Ligi NCAA. V študentskih ligah se lahko sistem popolnoma prilagodi takšnim igralcem, v NFL-u pa tega ni. Lep primer je Vince Young, ki mu je Tennessee do neke mere poenostavil "playbook", a se vse skupaj ni ravno dobro izšlo. Vsako leto se pojavijo izjeme, a skavti imajo še vedno raje klasične, "pocket" podajalce.

Prvi izbor na letošnjem naboru se je obetal Andrewu Lucku, ki pa se je odločil, da še eno sezono ostane na univerzi. Kdo bo po vašem mnenju prvi izbor? Kam lahko poseže Newton?
Sam bom izjemno šokiran, če bo letos prvo mesto na naboru pripadlo igralcu napada. Trenutno nekako kot prvi izbor vidim igralca obrambne linije Da'Quana Bowersa, Carolina nujno potrebuje zamenjavo za Juliusa Peppersa. Visoko na "draft boardih" so še obrambni igralec Nick Fairley, lovilec A. J. Green, igralec druge obrambne linije Patrick Peterson,… Pri podajalcih skavti največkrat omenjajo Blaina Gabberta (Missouri), ki pa je igral v "spread sistemu" in bo potreboval nekaj časa, da se navadi na igro v NFL. To zna biti težava tudi za Newtona, ki ga sam vidim nekje na začetku druge runde.

Kaže, da do začetka marca še ne bo prišlo do nove kolektivne pogodbe. Kako verjetno je, da bi odpadla celotna sezona 2011?
Informacije, ki jih dobivamo od Lige NFL in sindikata NFLPA, so precej skope, a menim, da odpovedi sezone 2011 vendarle ne bo. Morda se pogajanja ne bodo končala do 4. marca, ko se izteče kolektivna pogodba, a v igri so vseeno preveliki denarci.

Ena od točk spora je razširitev sezone s 16 na 18 tekem. Podpirate to širitev? Mislite, da bo v novi sezoni res 18 tekem?
Glede na to, da je širitev ena glavnih točk lastnikov in lige same, bo do tega skoraj zagotovo prišlo. To seveda pomeni dve tekmi manj v pripravljalnem delu sezone, kar je vsekakor dobro, širiti bodo morali tudi število igralcev na "rostru". A igralci pravijo, da se s tem za zdaj ne strinjajo, glede na število poškodb, bi jim kar pritrdil. A kot navijač si seveda želim daljše sezone, tako sem tukaj na strani lastnikov.

Veliko je govora, da bi se Liga NFL v bližnji prihodnosti vrnila v Los Angeles. Govora je o šesterici ekip, ki bi se lahko preselila na zahod države, največkrat se omenjajo Jaguarji. Ali Los Angeles potrebuje NFL in ali Liga NFL potrebuje drugo največje tržišče v ZDA?
Los Angeles Lige NFL ne potrebuje. To je dejstvo, ki bi ga lahko počasi v pisarnah v New Yorku že dojeli. Tako Raidersi kot Ramsi pa tudi Chargersi v AFL so mesto zapustili. Tam domujeta dve študentski ekipi (USC in UCLA), ki privabljata precej večje množice, kot so jih vse tri franšize, ogromno je drugih dejavnosti. Trg je sicer velikanski, a mislim, da bo tudi ta poskus žalostno propadel.

Čez noč postanete komisar Lige NFL. Kaj bi bilo prvo, kar bi spremenili?
Ligo bi poskušal "odpreti" in jo približati evropskim gledalcem. Evropa je za Ligo NFL fantastična priložnost, poglejmo samo, kaj je Jao Ming naredil za NBA na azijskem tržišču.