Rusi utegnejo ostati brez nastopa na naslednjih poletnih in zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Rusi utegnejo ostati brez nastopa na naslednjih poletnih in zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Ta je ruskim športnikom in športnicam v prvi polovici letošnjega decembra prepovedala nastope pod njihovo zastavo na velikih tekmovanjih v naslednjih štirih letih.

Predsednik ruskega olimpijskega komiteja Stanislav Pozdnjakov je dejal, da bo rusko stran na tem procesu zastopala švicarska odvetniška družba Schellenberg-Wittmer.

Brez poletnih in zimskih iger
Wada je na svoji seji izvršnega odbora, ki je bila 9. decembra letos v Lozani, Rusiji prepovedala udeležbo na vseh velikih športnih tekmovanjih v naslednjih štirih letih zaradi ponarejenih in drugače prikrojenih podatkov v protidopinškem laboratoriju v Moskvi ter od države podprtega dopinškega sistema v obdobju med letoma 2011 in 2015. To pomeni, da Rusija nima pravice nastopati na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu ter zimskih olimpijskih igrah v Pekingu 2022, ob tem prepoved velja tudi za druga velika tekmovanja, kot so denimo svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju 2022.

Ruski športniki in športnice so pod olimpijsko zastavo – zaradi podobnih grehov – nastopali tudi na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 in zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018.