Kolesarska tura po športnozgodovinskih znamenitostih v režiji Esada Babačića. Foto: Osebni arhiv Esada Babačića
Kolesarska tura po športnozgodovinskih znamenitostih v režiji Esada Babačića. Foto: Osebni arhiv Esada Babačića

Tura je nastala pod okriljem zavoda Urbana Vrana, ki organizira različne tematske oglede Ljubljane. Spomni na 50. obletnico zlate medalje "plavih" na košarkarskem svetovnem prvenstvu v Hali Tivoli, 70. obletnico delovanja Košarkarske zveze Slovenije in 100. obletnico delovanja Nogometne zveze Slovenije. Na ogledu ne manjkajo nogometni miti, košarkarske legende, smučarske tradicije, alpinistične odprave in telovadne intrige, pa Podarim-dobim, Trimček, 100 žensk na Triglav, Pot ob žici, Ljubljanski maraton in še in še.

"Seveda so te ture zame veliko več kot turistična vodenja po mestu. Dejansko je vsaka tura, naj bo Punk tura ali pa nova, športnozgodovinska tura, potovanje v času, v katerega smo bili nekoč ujeti. Kdor gre skozi Ljubljano, povezan s temi zgodbami, dobi veliko več od branja spominov ali obiska kakšne razstave, saj je prisoten tudi v gibanju tega trenutka. Mislil sem, da športna tura ne more prekašati punkture, ki se je vmes že dodobra prijela, a sem se močno uštel, saj je športni duh še enkrat več zmagal, pa čeprav je glavno vodilo nove ture predvsem olimpijsko in sokolsko, zato se navsezadnje tudi začne na Taboru, kjer je sedež Sokolov," pravi pesnik in pisatelj Babačić, ki vas bo popeljal skozi ljubljansko in slovensko športno zgodovino.

A zakaj športna tura po Ljubljani prav zdaj? "Zato, ker bi morala Ljubljana takšno turo že dolgo imeti. Mesto, ki goji rekreativni in profesionalni šport, je svojim svojim junakom in junakinjam dolžno takšno posvetilo. Še toliko bolj, ker je 28. marca minilo točno petdeset let, odkar je košarkarski klub Olimpija zadnjič postal jugoslovanski prvak v košarki. A najbolj seveda zato, ker je 24. maja minilo okroglih pol stoletja, odkar smo prvič postali svetovni prvaki v košarki. In to v naši ljubljanski Hali Tivoli! Svetovni prvaki, zaradi katerih se jih je nemalo začelo ukvarjati s športom," je povedal Babačić.

Med športnimi junaki Ljubljane je tudi prvak Lige NBA in dolgoletni kapetan slovenske košarkarske reprezentance Rašo Nesterović. Foto: Osebni arhiv Esada Babačića
Med športnimi junaki Ljubljane je tudi prvak Lige NBA in dolgoletni kapetan slovenske košarkarske reprezentance Rašo Nesterović. Foto: Osebni arhiv Esada Babačića

Ljubljanska kolesarska tura je zato posvečena kapetanu takratne reprezentance Ivu Daneuu, Aljoši Žorgi, Vinku Jelovcu in drugim slovenskim mušketirjem, ki so v modrih dresih prejšnje države orali ledino naših športnih uspehov. "Dežela Luke Dončića, Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja, Primoža Rogliča, Tine Maze, še prej pa Leona Štuklja, Mira Cerarja, Bojana Križaja, Roka Petroviča, Mateje Svet, Urške Hrovat, Tonija Tišlarja, Braneta Oblaka, Danila Popivode, Zlatka Zahoviča, Srečka Katanca, bratov Bojović, Vilfana in drugih si zasluži turo, na kateri bodo ljubitelji športa spoznali številne kraje in dogodke, ki so razlog vseh teh čudežev," je povedal Babačić.

"Moje ture vse bolj primerjam s pisanjem, saj se mi ideje in domislice rojevajo med samim procesom. Tako presenečam tudi samega sebe, in ne zgolj obiskovalcev, kar je tudi terapevtsko. Vse skupaj je posvetilo mojemu mestu, ki bi si zaslužilo marsikatero obeležje in poimenovanje ulic, trgov, ali podhodov, tako kot je tisti pri Kinu Šiška, pod Celovško, seveda neuradno, preimenovan po Branetu Bitencu, ali pa stopnice ob Hali Tivoli, ki bi jih lahko poimenovali po Daretu Prusniku, kondicijskem trenerju košarkarjev in hokejistov Olimpije iz zlatih časov ljubljanskega klubskega športa. Žal naše mesto premalo spoštuje tiste, ki so Ljubljano delali drugačno in bolj našo, kot je danes. Vsaj za tiste tri ure bodo tisti, ki si zaslužijo časten in spoštljiv spomin bliže vsem nam, ki smo rojeni v našem mestu," ob pozivu k udeležbi na kolesarski turi končuje Babačić. Naslednja bo že 15. julija.

Ljubljana: Kolesarska tura za športne navdušence