Sara Isaković, odkar študira v ZDA na slovitem Berkleyju, ne dosega več tistih vrhunskih izidov, s katerimi je prišla do olimpijskega odličja v Pekingu. Foto: Črt Slavec
Sara Isaković, odkar študira v ZDA na slovitem Berkleyju, ne dosega več tistih vrhunskih izidov, s katerimi je prišla do olimpijskega odličja v Pekingu. Foto: Črt Slavec
Sara Isakovič in Miha Potočnik
Poznavalci slovenskega plavanja menijo, da bi bilo za Saro najbolje znova združiti moči z MIhom Potočnikom, ki jo pozna že od prvih tekmovalnih zamahov. Foto: MMC RTV SLO
Klinarjeva ugnala Isakovićevo

"Še vedno sem močna plavalka, a ne na ravni iz olimpijskega leta. Takrat nisem počela drugega kot plavala in nisem razmišljala drugega, kot da lahko zmagam. Seveda se je to po slabših izidih spremenilo in verjamem, da se lahko vrnem, občutki pa so zdaj res drugačni pred štartom kot takrat," pravi 22-letna Isakovićeva, ki je sklepni del priprav na letošnje evropsko prvenstvo v Budimpešti opravila v ZDA, tudi zaradi miru in ekipe, ki ju ima na univerzi Berkeley.

L. 2008 vse podredila Pekingu
Blejka je leto 2008 povsem posvetila plavanju, osvojila naslov evropske prvakinje in do olimpijskih iger kot za šalo premagovala do takrat na papirju močnejše tekmice. Končni izkupiček je bil olimpijska medalja v Pekingu in izid boljši od do takrat veljavnega svetovnega rekorda.

"Pridno delam, a pravih izidov ni"
Slika v primerjavi s poolimpijsko, polna sprejemov, slikanj, druženj, čestitk ... se je spremenila, čeprav so izidi še naprej dobri, a droben korak od tistih iz samega svetovnega vrha. "Pritisk javnosti niti ni tako velik in vedno rada odgovarjam na vprašanja v zvezi s plavanjem, čeprav je veliko odvisno tudi od tega, kakšna so vprašanja. V Ameriki tega seveda ni, saj sem le del zelo velike in uspešne skupine in tudi zato sem ostala na pripravah tam. Največ bremena pa si seveda ustvarim sama. Vem, da pridno delam, a pravih izidov ni. Rezultati so seveda še dobri, a sama, pa tudi javnost, pričakujemo izide nekje blizu mojim osebnim rekordom," še pravi Blejka in dodaja: "Situacija je, kakršna je, a vem, da bo še slabše, če si vzamem to preveč k srcu. Po drugi strani pa sem lahko zelo zadovoljna. Končala sem še en letnik na univerzi in na tej ravni izpolnila vse cilje, plavanje seveda malce trpi. Zdaj moram tudi v glavi narediti red in spet začeti verjeti, da lahko pokažem, kar sem že."

Ali je kriva menjava trenerja?
Do največjih izidov v karieri se je prebila v okviru radovljiškega kluba, s trenerjem Miho Potočnikom. Zdaj že dve leti dela v ZDA, a kot pravi, verjame tudi v nove strokovnjake, s katerimi dela. "Treningi niso vprašljivi. V ekipi so tekmovalke, ki vrhunsko trenirajo za 800 kravl, 400 mešano, res najtežje discipline. Morda sama sebi zaradi želje ustvarjam prevelik pritisk. Samozavest je načeta. A po naravi sem pozitivna, verjamem, da bo vse OK."

Tokrat stavi na 200 m delfin
Letošnji cilji ostajajo visoki, a za vrhunsko raven Sare Isaković skromni: "Želja je seveda finale na EP-ju. Forma na 200 m prosto je še vprašljiva, saj se v sezoni še nisem spustila pod dve minuti in ne vem, kako bo šlo. Na 200 m delfin pa vem, da sem sposobna plavati pod 2:10, želim si 2:09,0, kar bi moralo za finale zadostovati. Sicer pa me slika malo spominja na leti 2006/7, ko izidi niso in niso pokazali, nato sem to rešila z delfinom na SP v Avstraliji."

Zaradi Londona bo podaljšala študij
Do olimpijskih iger v Londonu sta še dve leti, predaleč za resne načrte, a dovolj blizu za prva razmišljanja. Isakovićeva si tam želi vrhunsko formo: "Verjetno bo treba žrtvovati tudi kakšen semester študija in študij zato malce podaljšati. Če bodo pogoji za dober izid, ga bom skušala v Londonu tudi doseči."

Klinarjeva ugnala Isakovićevo