Benjamin Savšek je dosegel enega največjih uspehov v svoji karieri. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je dosegel enega največjih uspehov v svoji karieri. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek
Proga Troja na Vltavi izredno leži Savšku, saj je tu pred lani dosegel prvo in edino zmago v svetovnem pokalu. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek
Savšek postaja eden izmed slovenskih adutov za Rio 2016, potem ko je bil po odličnih vožnjah lani v Londonu že osmi. Foto: Nina Jelenc
David Florence
Osmoljenec olimpijskih iger v Londonu David Florence je prvič postal posamični prvak v kanuju na divjih vodah. Foto: EPA
Savšek v Pragi do brona
Bronasta vožnja Savška na Vltavi

Na zahtevni progi Troja je Benjamin Savšek začel izjemno hitro in natančno. Savšek je vozil brez napake in imel na polovici proge več kot dve sekundi prednosti pred vsemi, a nato je v spodnjem delu proge začel delati napake, še zlasti na 23. protitočnih vratih. V cilj je Savšek prišel kot tretji z nekaj več kot tremi sekundami zaostanka za Davidom Florenceom, poznejšim svetovnim prvakom.

Kanuisti tri desetletja čakali na odličje
Benjaminu Savšku so se v Pragi uresničile sanje. Doslej mu je med lovorikami manjkala kolajna s svetovnega prvenstva. Savšek je točno po 30 letih ponovil uspeh svojega trenerja, Jožeta Vidmarja, slednji je leta 1983 na SP-ju v Meranu osvojil edino kanuistično kolajno na svetovnih prvenstvih do zdaj.

"Boril sem se do konca, proga je bila res težka, v spodnjem delu mi je primanjkovalo moči, potem me je še odneslo nekoliko prenizko. Ko sem prišel v cilj, sem imel nekaj grenkega priokusa, a sem potem videl, da so tudi drugi imeli težave v spodnjem delu. Res sem vesel, da sem si prigaral to kolajno in da mi je v finalu uspelo odpeljati brezhibno," je po bronu povedal Savšek.

Nemec podaril bron Slovencu
Britanec David Florence je z brezhibno vožnjo v spodnjem delu osvojil zlato, srebrnega Slovaka Alexandra Slafkovskega pa je ugnal za 0,83 sekunde.

Kot zadnji, deseti, finalist je Nemec Sideris Tasiadis zaostal za tretjim Savškom za vsega 68 stotink, potem ko se je po vmesnem času dotaknil vrat in si prislužil pribitek dveh sekund.

Berčič prepočasen in z napakami
Prvi slovenski kanuist v finalu Anže Berčič se v odločilni vožnji ni najbolje znašel, saj je naredil tri napake, s čimer si je prislužil šest kazenskih sekund, obenem pa je tudi izgubljal čas na valovih, tako da je v cilj prišel šele kot peti z več kot 12 sekundami zaostanka za poznejšim svetovnim prvakom Davidom Florenceom. Na koncu je dvakratni letošnji zmagovalec tekem za svetovni pokal zasedel šele deveto mesto.
Ekipna tekma: Kanuisti četrti, kajakaši šesti
Na ekipni vožnji so Savšek, Berčič in Luka Božič zasedli četrto mesto. Sprva so bili peti, a so tretjeuvrščeni Španci dobili dodaten pribitek zaradi dotaknjenih vrat in padli na peto mesto. Zmagali so Slovaki pred Nemci in Francozi. Kajakaši Peter Kauzer, Martin Albreht in Simon Brus pa so v ekipni vožnji osvojili šesto mesto. Zmagali so Italijani pred Poljaki in Francozi.

Kajakaši brez finala
V finalu kajakašev ne bo nobenega izmed slovenske trojice, ki je v petek s preveč napakami ostala zunaj najboljše deseterice. Peter Kauzer, Simon Brus in Martin Albreht so bili premalo natančni in prepočasni za preboj v finale.

Kanuistke in dvojci na dnevu počitka

V nedeljo sledijo še posamične vožnje kajakašic, kjer bosta v polfinalu veslali Eva Terčelj in Urša Kragelj, ter polfinale kanuističnih dvojcev z Božičem in Sašem Taljatom. Dekleti bosta imeli zelo pester program, saj jih poleg polfinala in morebitnega finala čaka še ekipna preizkušnja.

BENJAMIN SAVŠEK
- rojen: 24. marec 1987
- prebivališče: Ljubljana
- poklic: elektrotehnik telekomunikacij, zaposlen v športni enoti policije
- hobiji: deskanje, tek, izleti z družino
- klub: KKK Tacen
- trener: Jože Vidmar

Največji uspehi:
- OI:
8. C-1 slalom, London (2012)

- SP:
3. C-1 slalom, Praga (2013)
- EP:
3. 3xC-1 slalom, Krakov (2013)
3. C-1 slalom, Augsburg (2012)

- svetovni pokali:
1. C-1 slalom, Praga (2012)
2. C-1 slalom, Praga (2010)

Savšek v Pragi do brona
Bronasta vožnja Savška na Vltavi