Benjamin Savšek je bil na poljskih brzicah zelo hiter. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je bil na poljskih brzicah zelo hiter. Foto: Nina Jelenc

Savšek je bil najboljši v polfinalu, v finalu pa je odlično stopnjeval svojo vožnjo. V zgornjem delu je še zaostajal za končnim zmagovalcem Francozom Nicolasom Gestinom, nato pa je bil že v srednjem delu spredaj. Ko je prišel v cilj, se je čas obarval z zeleno in izpisala se je številka 1, prednost pa je znašala 1,96 sekunde.

Nastop Benjamina Savška v Krakovu

Toda zaradi dotika 14. vrat je naknadno dobil kazen dveh sekund in zmaga je pripadla Gestinu, tretje mesto je zasedel Britanec Adam Burgess. Na 11. mestu je za las brez finala ostal Luka Božič.

"Zadovoljen sem. Bila je izenačena tekma, česar sem se zavedal že pred finalnim nastopom. Proga je takšna, da so časi na koncu zelo izenačeni in zavedal sem se, da bo potrebno biti zelo natančen in hiter. Vesel sem, da mi je kljub dotiku uspelo priveslati do drugega mesta. To mi daje zagon za naslednje tekme svetovnega pokala. Poskušal bom še naprej veslati v finalu in se boriti za najvišja mesta," je povedal Savšek.

"Zadovoljen sem s konstantnostjo. Potrebno je bilo napadati od starta do cilja. Povsod, na vseh vratih, je bilo potrebno uporabiti precej moči, da je čoln hiter in da je lepo tekel. Prepričan sem, da bo prihodnji teden v Tacnu še bolj zanimivo, saj je voda bolj divja. Tam se vidi, kdo ima več občutka za vodo," je dodal.

"Počutim se zelo dobro in sem dobro pripravljen, ampak si ne želim ustvarjati prevelikega pritiska. Tekma bo doma, vzdušje je vedno vrhunsko, ampak morda zaradi tega tekmovalci zmeraj čutimo malo več pritiska. Osredotočil se bom na nastop in poskušal prikazati vrhunske vožnje, takšne, kakršnih sem sposoben. Upam na najboljše," je vse navijače in ljubitelje kajakaškega športa povabil v Tacen.

Savšku do zmage v Krakovu zmanjkale štiri stotinke

Kuder Marušič do uspeha kariere

V popoldanskem delu tekmovanja je Vid Kuder Marušič osvojil drugo mesto v ekstremnem slalomu, ki je nova olimpijska disciplina. Zanj je to največji uspeh v karieri, saj se doslej v ekstremnem slalomu še ni uvrstil na zmagovalne stopničke.

V finalu so poleg Kudra Marušiča veslali trije Britanci. Do zlate medalje je po ogorčenem boju prišel Christopher Bowers, drugi je bil Slovenec, tretji pa aktualni svetovni prvak v tej disciplini Joseph Clarke.

"Na tej progi smo dobro naštudirali start, kar mi je potem tudi uspelo izvesti v vsaki izmed skupin. Vse je precej lažje, če si na začetku proge na eni izmed prvih dveh pozicij. V osmini finala, četrt- in polfinalu sem naredil kar lepo razliko do tistih, ki so me lovili. To je moja prva uvrstitev med najboljše tri v ekstremnem slalomu na kateri izmed mednarodnih tekem, doslej mi je to uspelo le na državnem prvenstvu," je o razpletu povedal slovenski tekmovalec.

Med kanuistkami je bila najboljša Britanka Mallory Franklin, ki je za dobro sekundo prehitela Majorie Delassus iz Francije. Tretja je bila Čehinja Martina Satkova.

V polfinalu je bila najhitrejša Jessica Fox. Avstralka, ki je v soboto slavila zmago v kajaku, je bila na poti k novi zmagi, a je v spodnjem delu naredila napako. Za najboljšo slovensko uvrstitev je poskrbela Alja Kozorog, ki je bila osma, Lea Novak in Eva Alina Hočevar pa sta ostali brez finala.

V soboto je imela Slovenija dva čolna v finalu. Med kajakaši je bil Peter Kauzer osmi, med kajakašicami pa Ajda Novak deveta. Naslednji teden se bo karavana ustavila v Tacnu.