Slovencem je spodletelo na uvodni tekmi z gostitelji kvalifikacijskega turnirja za SP 2020. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Škvarč
Slovencem je spodletelo na uvodni tekmi z gostitelji kvalifikacijskega turnirja za SP 2020. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Škvarč
Sorodna novica Čehi oddaljili Slovence od uvrstitve na svetovno prvenstvo

Kazahstan je nosilec turnirja v Brnu enega od štirih, ki potekajo v teh dneh in prinašajo prve štiri vozovnice za jesenski SP v futsalu v Litvi. Podobno kot Slovenija, ki je doživela polom proti Češki, je bil sam nemočen v nedeljskem dvoboju z najnižje rangiranimi v skupini z Romuni.

Ti so se vrgli tako rekoč na glavo, vedoč, da proti ekipi, ki je bila navsezadnje četrta na zadnjem evropskem prvenstvu pri nas v Stožicah, nekaj prinaša le takšna igra. Na neki način so ponudili odgovor na vprašanje, kaj je bilo na uvodni tekmi narobe s Slovenijo, ki je bila nemočna v dvoboju s Čehi.

Grd padec po letih uspehov
Že od prve minute se je namreč videlo, da v igri slovenske reprezentance na tekmi, ki je veljala za ključno v prizadevanjih za premierni preboj na svetovno prvenstvo, ni bilo prave energije. Oziroma malo ali nič od tistega, s čimer je Slovenija v preteklih letih gradila svoj ugled in se povzpela med najboljših deset v Evropi, državni prvak Dobovec, pri katerem igra večina reprezentantov, pa med sedmerico najboljših klubov stare celine. Grd padec na tla torej v letu, ko naj bi se večina nosilcev igre za vrhunec in slovo od reprezentančne kariere predstavila še na svetovnem odru.

Dobovičnik: Turnir je še dolg, verjamem v fante

Poraženec izločen iz kombinatorike za SP
Po tekmi je bilo med igralci in tudi v strokovnem vodstvu čutiti nemoč, ki je bila odraz vsega, kar se je dogajalo na dvoboju z vendarle povprečnimi Čehi, morda pa pokazala tudi na kakšne globlje težave, ki so jih prikrili prejšnji uspehi. Zagotovo je v načrte neprijetno zarezala tudi odpoved Denisa Totoškovića, ki je imel pomembno mesto v taktičnih rešitvah selektorja Andreja Dobovičnika, pa čeprav ga recimo ni bilo že na oktobrskem kvalifikacijskem turnirju v Skopju.

Priložnost za načrtovano uvodno zmago je torej zapravljena, na vrsti je gašenje požara proti Kazahstanu. Dvoboj dveh razočaranj uvodnega kroga, ki bo enemu dokončno zaprl vrata na svetovno prvenstvo.

2. februar eden najslabših dni za futsal
Tekma s Čehi je pokazala, da so bile razpoke tudi v sami taktični pripravi oziroma da je bilo nekaj narobe tudi v tem pogledu. Vseeno pa se ni mogoče izogniti občutku, da je Slovenijo zaustavilo predvsem tisto, kar ji je nekoč pomagalo v dvoboju z boljšimi ekipami: pomanjkanje energije, iz katere je izvirala tudi odsotnost idej. Bo drugače drevi proti Kazahstanu, ko je jasno, da zmaga prinaša vrnitev v igro, poraz veliko več, kot si lahko zamislimo v tem trenutku.

Nedelja, 2. februarja, je bila eden najbolj neprijetnih dni v novejši zgodovini slovenske reprezentance v futsalu. Bo današnji ponedeljek lepši?

Dvoboj Slovenije in Kazahstana se bo v dvorani Vodova v Brnu začel ob 21.00. Na turnirju sodi ruska trojka, v kateri je tudi sodnica. V včerajšnjem prvem krogu niso bili najbolj dosledni, Slovenci so imeli veliko pripomb. Ko gre narobe, gre pač narobe vse.