Matej Šebenik se je veselil že druge zmage in ostaja neporažen po 5. krogu. Foto: MMC RTV SLO
Matej Šebenik se je veselil že druge zmage in ostaja neporažen po 5. krogu. Foto: MMC RTV SLO

Drugi je Armenec Gabrijel Sargisijan, tretji pa Nemec Matthias Blübaum. Četrti je Ukrajinec Jurij Kozlov, peti pa Gruzijec Baadur Jobava. Na šesto mesto je nazadoval Islandec Gudmundur Kjartansson, ki je bil pred tem krogom edini s popolnim izkupičkom in je presenetljivo vodil, četudi ni niti med prvimi stotimi nosilci.

Gabrijel Sargisijan je bil tisti, ki je po 30 potezah prvi premagal Kjartanssona na tem turnirju. Blübaum je po 64. potezah ugnal Srba Velimirja Ivića. Ta je po prvem porazu nazadoval na 30. mesto in je mesto pred prvim nosilcem Čehom Davidom Navarom, ki ima prav tako kot srbski velemojster 3,5 točke.

Najboljši slovenski šahist Matej Šebenik je napredoval na 61. mesto in ima tudi 3,5 točke. Premagal je Danca Adesha Easwaralingama, kar mu je uspelo po 57 potezah trdnjavske končnice. Proti tekmecu s 450 točkami nižjim ratingom je slovenski velemojster sicer vodil črne figure.

Na 84. mestu je s tremi točkami drugi slovenski predstavnik in najobetavnejši mladinec Jan Šubelj. Med stoterico je na 97. mestu še velemojster Marko Tratar s tremi točkami, kolikor jih ima na 116. mestu tudi Aleksander Beljavski po drugi zmagi v nizu.

Zala Urh pred Lauro Unuk
Po štirih remijih in porazu je z dvema točkama na 228. mestu najboljša slovenska šahistka do zdaj Laura Unuk. S pol točke več je precej pred njo na EP-ju na 167. mestu Zala Urh, ki je drugo zmago dosegla po slavju nad Makedoncem Antonom Zlatkovom.