Slovenski šahisti so trenutno uvrščeni višje od pričakovanj. Foto: Darja Kapš
Slovenski šahisti so trenutno uvrščeni višje od pričakovanj. Foto: Darja Kapš

V Gruziji nastopata tudi slovenska ženska in moška reprezentanca, ki sta pred zadnjima dnevoma na 13. oziroma 24. mestu. Slovenski ekipi sta na olimpijado odšli pomlajeni, a vseeno z visokimi cilji, o katerih sicer nista želeli razkladati na glas. Pred zadnjima dnevoma kaže, da bi ob dobrem zaključku lahko tako moški kot ženske posegli med najboljših 20 in s tem presegli pričakovanja, ki jih je prednje postavljal rating. Slovenke so v Batumi odšle kot 35. nosilke, moški so bili razvrščeni na 26. mesto.

Četverica moških se pogumno bojuje že od prvega kroga, ko je olimpijado iz povsem razumljivih in opravičljivih razlogov zapustil naš najboljši igralec, 98. šahist sveta Luka Lenič, ki je drugič postal oče. V njegovi odsotnosti so Slovenci prikazali nekaj pogumnih iger, največja skrb pa je, da jim bo za zadnja kroga zmanjkalo moči in zbranosti. Sredni remi z Egiptom, ki ima objektivno slabšo postavo, že nakazuje v tej smeri.

Najbolj sta se na tem turnirju izkazala velemojstra Jure Borišek, ki je v Leničevi odsotnosti prevzel prvo šahovnico, in Jure Škoberne, ki je dobil sedem od devetih partij, enkrat remiziral in izgubil samo proti Azerbajdžancu Raufu Mamedovu. Tudi 20-letni novinec na olimpijadi, državni prvak Boris Markoja, se dobro drži.

Pred dvema letoma je bila moška izbrana vrsta pred zadnjim krogom na 7. mestu in se nato srečala z Ukrajino ter po visokem porazu padla na 20. mesto. Takrat v neizogibnem izmenjavanju močnih in slabših tekmecev niso ujeli pravega koraka, letos bi se morda lahko izšlo bolje. Po remiju z Egiptom bodo za vrhunski rezultat poleg današnje zmage proti Moldaviji potrebovali še eno v zadnjem krogu, verjetno proti eni od realno močnejših reprezentanc.

Še boljše izhodišče ima ženska reprezentanca, v kateri selektor Aljoša Grosar od začetka lahko računa na vseh pet šahistk. Zmes mladosti in izkušenj se je pokazala za dobro kombinacijo, ki za zdaj daje lepe rezultate. Laura Unuk se sicer muči na prvi šahovnici, močnejših tekmic še ni premagala, morda je najbolje prihranila za zaključek. Kot najmočnejši orožji slovenske vrste sta se izkazali izkušena velemojstrica Jana Krivec in državna prvakinja Lara Janželj. Sploh Janželjeva bo svoj rating močno popravila, obe sta prispevali nekaj odločilnih točk za slovenske zmage, na primer proti Nizozemski, Južni Koreji in v sredo proti Kanadi. Če bi v zadnjih dveh krogih Slovenkam uspelo osvojiti še eno zmago, kot je bila tista nad Nizozemsko, bi bila na dosegu roke uvrstitev med najboljših 15, ki so jo pred odhodom omenjale kot sanjsko.

Pri vrhu so stvari kot po navadi zapletene in šele zadnji krog bo dal dokončne odgovore. Najprijetnejše presenečenje so trenutno vodilni Poljaki, včeraj so premagali branilce naslova Američane in so na vrhu lestvice brez poraza in s točko prednosti pred vsemi drugimi. Pri ženskah se obeta ponovitev razpleta izpred dveh let, saj Kitajke rušijo vse pred seboj, nabrale so šest zmag in dva remija, z včerajšnjim remijem Ukrajine so zdaj same na prvem mestu s točko prednosti.