Denis Totošković. Foto: www.alesfevzer.com
Denis Totošković. Foto: www.alesfevzer.com

Varovanci Tomislava Horvata so se tako z osvojeno točko izognili neugodnim dodatnim kvalifikacijam, v katerih bo igralo preostalih osem drugouvrščenih. Domača vrsta je bila kar enakovreden boj s polfinalisti zadnjega svetovnega prvenstva, proti katerim na petih dvobojih še ni slavila. Na prvi medsebojni tekmi v teh kvalifikacijah je izgubila z 0:2.

Kazahstanci so v 6. minuti povedli, ko je iz ostrega kota z desne strani mrežo zatresel Albert Akbalikov. Tri minute pozneje je izenačil Žiga Čeh po samostojni akciji z močnim strelom z levico. Do konca prvega polčasa sta za goste zadela še v 15. minuti Dauren Tursagulov z roba kazenskega prostora z nizkim strelom in 13 sekund pred odmorom Taynan da Silva z močnim strelom od daleč.

V uvodu drugega polčasa je vratar Slovenije Nejc Berzelak stresel okvir tekmečevih vrat, na 2:3 pa je v 24. minuti znižal kapetan Igor Osredkar, ki je zadel z leve strani. Za najboljšega strelca slovenske izbrane vrste je bil to že 87. reprezentančni zadetek. Končni izid 3:3 je na veselje navijačev v dvorani Tabor v 26. minuti postavil Teo Turk.

Slovenija je še pritiskala, tudi Berzelak je bil znova nevaren, slabe štiri minute pred koncem pa je Denis Totošković z nizkim strelom od daleč zadel vratnico.

Slovenija je v skupini 5 osvojila sedem točk in končala na drugem mestu. Kazahstan je bil prvi z desetimi, zadnja pa Črna gora, ki ni osvojila točke.

V zadnjem delu kvalifikacij bo igralo 20 reprezentanc v petih skupinah. Pet zmagovalcev se bo prebilo na SP (gostitelj še ni znan), štiri najboljše drugouvrščene ekipe pa se bodo pomerile še za dve mesti na prvenstvu.

Futsal: Slovenci so se izognili dodatnim kvalifikacijam

Kvalifikacije za SP 2024

Glavni del, skupina 5, zadnji krog

Maribor:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN 3:3 (1:3)
Čeh 9., Osredkar 24., Turk 26.; Akbalikov 6., Tursagulov 15., Taynan 20.

Lestvica: Kazahstan 10, Slovenija 7, Črna gora brez točk.

Uspeh dvoranskega nogometa