Peter Kauzer se je zanesljivo uvrstil v sobotni polfinale. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer se je zanesljivo uvrstil v sobotni polfinale. Foto: www.alesfevzer.com

V konkurenci kajakašev sta si Martin Srabotnik in Peter Kauzer kljub dotiku sobotni polfinale priveslala že v prvi vožnji z 11. oziroma 12. mestom, medtem ko je po ponesrečeni prvi vožnji drugi polfinale ujel tudi Ulan Valant s sedmim mestom, čeprav je naredil en dotik.

Med kajakaši je bil v prvi vožnji kvalifikacij najhitrejši Italijan Giovanni de Gennaro, ki je kljub kratki progi za več kot sekundo ugnal še enega od favoritov, Čeha Jirija Prskavca, tretji je bil Britanec Bradley Forbes-Cryans.

Med kajakašicami sta napredovala dva od treh slovenskih čolnov. Eva Terčelj si je z 12. mestom že v prvi vožnji kvalifikacij zagotovila polfinale, v drugi vožnji pa je polfinale za las ujela Eva Alina Hočevar, ki je bila deseta, medtem ko je Ajda Novak končala mesto za njo in z 22 stotink sekunde počasnejšim časom od Hočevarjeve končala tekmovanje.

Nemka Elena Lilik je bila najhitrejša v kvalifikacijah pred Britanko Kimberley Woods in Brazilko Ano Satila.

Benjamin Savšek in Luka Božič. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek in Luka Božič. Foto: Nina Jelenc

Med kanuisti v slovenskem taboru pričakujejo veliko, saj je ne nazadnje Luka Božič dobil uvodno tekmo v Pragi, Benjamin Savšek pa je bil letos evropski prvak, obenem pa je bil drugi na prejšnji tekmi v Krakovu.

Tokrat sta omenjena že po prvi kvalifikacijski vožnji napredovala v nedeljski polfinale, Božič je bil 10., Savšek pa po enem dotiku s skoraj šestimi sekundami zaostanka 19. Nemec Sideris Tasiadis, Španec Miguel Trave in Italijan Raffaello Ivaldi so zasedli prva tri mesta.

Anže Berčič je po 23. mestu v prvi vožnji moral na popravni izpit v drugo vožnjo in ga naredil ter se tako pridružil moštvenima kolegoma v polfinalu.

Slovenke so si med kanuistkami že v prvi vožnji priborile nedeljski polfinale. Alja Kozorog je bila osma, Lea Novak z enim dotikom deseta, Eva Alina Hočevar pa prav tako z dvema kazenskima sekundama 12. Na vrhu sta prednjačili Avstralka Jessica Fox in Britanka Kimberley Woods, slednja je na drugem mestu zaostala za 34 stotink sekunde, vse druge so zaostale vsaj štiri sekunde.

V soboto bodo polfinalni in finalni boji kajakašic in kajakašev, v nedeljo pa še kanuistk in kanuistov. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju. Po koncu tega se bodo na progi merili še ekstremni slalomisti.

Slovenci uspešno čez kvalifikacije v Tacnu