Slovenski vaterpolisti so kvalifikacije za prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostil Izrael, začeli uspešno in dosegli prvo od najmanj dveh potrebnih zmag. Foto: Tit Košir
Slovenski vaterpolisti so kvalifikacije za prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostil Izrael, začeli uspešno in dosegli prvo od najmanj dveh potrebnih zmag. Foto: Tit Košir
Kadivec najboljši strelec učinkovitih vaterpolistov

Finci so bili nedorasel tekmec varovancem selektorja Krištofa Štromajerja. Že po uvodni četrtini je bilo jasno, da je vprašanje le, kakšna bo končna razlika. Slovenija je prvi del dobila z 9:0, ob polčasu pa vodila s 13:0.

"Zadovoljen sem z zmago, razlika pa bi bila lahko višja. Naša ekipa je v povprečju stara le 22 let, morda so nekateri v določenih trenutkih igrali preveč ležerno. A vseeno – sem zadovoljen," je povedal selektor Štromajer, ki se seveda dobro zaveda, da je lahko na koncu pomembna tudi razlika v golih.

Gole za Slovenijo so dosegli: kapetan Jaša Kadivec 6, Benjamin Popovič 5, Jaša Lah 3, Vukašin Stefanović, Aljaž Pevec, Aleksander Paunović, Andraž Pušavec po 2, Matija Bernard Čanč, Jan Justin in Aleksander Cerar po enega.

Vaterpolisti v boj za vstopnico za evropsko prvenstvo

"Fincev nismo poznali in nismo vedeli, kaj pričakovati. Rekli smo, da gremo na polno. Povedli smo z 9:0, potem je bilo lažje odigrati preostanek tekme," je komentiral vratar Gašper Žurbi.

Na prvi tekmi turnirja je Romunija, ki je favorit turnirja v Kranju, premagala Švico z 19:9.

Na EP se bodo uvrstili zmagovalci kvalifikacijskih skupin in tri najboljša drugouvrščena moštva.

Slovenijo ključna tekma čaka v soboto ob 20.40 s Švico, ki jo je suvereno odpravila na zadnjih dveh obračunih. Zmaga bi že pomenila najmanj drugo mesto, v nedeljo pa se bo izbrana vrsta pomerila še z Romunijo.