Prenosi iz Tacna bodo na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: www.alesfevzer.com
Prenosi iz Tacna bodo na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: www.alesfevzer.com

V nedeljo bodo gledalci tako lahko navijali za kajakaše Petra Kauzerja, Nika Testena in Martina Srebotnika ter kanuistke Aljo Kozorog, Evo Alino Hočevar in Leo Novak.

Na vrhu sem malo izgubil občutek, čez rampo me je zalilo, brizgnilo mi je v oči in nisem ravno videl, kje sem, a potem sem nadzoroval vožnjo. Nisem se spravljal v težave, peljal sem po sredini vrat, da spet ne bi bilo kakšne sumljive zgodbe. Z današnjo predstavo sem zadovoljen, vem pa, da imam še kar nekaj rezerve, ki jo hranim za nedeljo.

Peter Kauzer

Med kajakaši je bil najhitrejši Britanec Joseph Clarke, zmagovalec letošnje tekme svetovnega pokala v Lee Valleyju. Izmed treh slovenskih kajakašev je bil najhitrejši najizkušenejši, Kauzer, ki je bil brez dotika peti. Spomnil je na sodniške odločitve, ki ga jezijo zadnjih nekaj tekem, a je zatrdil, da se je v zadnjih dneh v domačem okolju umiril.

Testen je dosegel sedmi čas, Srebotnik pa je z 20. mestom ujel še zadnji vlak, ki pelje v polfinale po prvi vožnji.

V Tacnu uspešni vsi slovenski predstavniki

Med kanuistkami se je s progo najbolje spopadla Avstralka Jessica Fox, lanska zmagovalka Tacna. S tretjim mestom se je izkazala Kozorogova, ki je prejela tudi dve kazenski sekundi za dotik pri šestih vratcih. "Zelo sem vesela, da mi je uspela taka vožnja. Pred startom sem bila bolj živčna kot na vseh svetovnih pokalih doslej, najverjetneje zaradi občinstva. Ko veslaš, je vedno dobro, da te spodbujajo, pred startom pa je malo več treme. Upam, da se v nedeljo spopadem s tremo in pokažem tako vožnjo, ki bo meni všeč," je misli naprej že usmerila Kozorogova.

Osmo mesto je zasedla Hočevarjeva, ki bo tako tekmovala tako v soboto kot nedeljo. V zgornjem delu je imela sicer nekaj težav in je izvedla eskimski obrat, a je hitro ujela ritem in se zanesljivo uvrstila še na nedeljsko tekmo.

Za las se je v polfinale uvrstila tudi Novakova. V prvi vožnji je izpustila ena vratca, v drugi pa dosegla deseti čas, ki je zadnji peljal na nedeljsko tekmo.

Pred tem so si že dopoldne sobotno tekmo zagotovili kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič ter kajakašice Ajda Novak, Eva Terčelj in Hočevarjeva.

Danes sem zadovoljen s svojim nastopom. Naredil sem nalogo, ki sem si jo zadal, in se uvrstil v jutrišnji polfinale. Sicer sem na progi naredil en dotik, a bom jutri te minimalne napake poskušal popraviti, se uvrstiti v finale in tam startati na najvišja mesta.

Benjamin Savšek

Savšek se je s petim dosežkom najbolje odrezal med Slovenci. Berčič je v prvi vožnji dosegel 13. čas in se neposredno uvrstil naprej, medtem ko je Božič v prvi vožnji naredil preveč napak in si je mesto v polfinalu najboljše trideseterice zagotovil s tretjim časom druge vožnje.

Novakova je bila z enim dotikom deseta, Terčeljeva pa z dvema 12. Ker je Urša Kragelj poškodovana, je v kvalifikacijah kajaka dobila priložnost tudi Hočevarjeva, ki je svojo priložnost odlično unovčila. Za uvrstitev v polfinale se je sicer dvakrat podala na štart, a si v premiernem nastopu v svetovnem pokalu med kajakašicami z osmim mestom v drugi vožnji zagotovila sobotni nastop.

Med kanuisti je najhitrejši čas dosegel Avstralec Daniel Watkings, med kajakašicami pa Italijanka Stefanie Horn.

V soboto, tekma se začne ob 9. uri, bosta znana zmagovalca med kanuisti in kajakašicami, v nedeljo pa med kajakaši in kanuistkami.

Soba, v kateri padajo končne sodniške odločitve