Tomislav Horvat se veseli začetka kvalifikacij v dvorani Tabor. Foto: Drago Perko/futsal.si
Tomislav Horvat se veseli začetka kvalifikacij v dvorani Tabor. Foto: Drago Perko/futsal.si

"Vesel sem, ker so naši igralci v tekmovalnem ritmu in formi. Pristop na treningu je pravi, zelo sem zadovoljen s tem, kar kažejo igralci in kako se odzivajo,“ je povedal selektor Tomislav Horvat, ki ne more računati na Tilna Gajserja in Marka Mohoriča, naknadno je bil vpoklican Uroš Đurić.

"Smo dobra skupina. Želim si, da z zmago začnemo kvalifikacije. Le to bi me zadovoljilo. V teh dneh smo precej pozornosti namenili igri v obrambi in napadu, z igro v obe smeri, prekinitvam ter igro z vratarjem. Veselimo se tekme v Mariboru, ki je pravo športno mesto."

"Dvorana Tabor pa je ena najboljših dvoran v Sloveniji in ena najprimernejših za igranje futsala. Dvorana premore dobro energijo in odličen parket, vedno pa imamo v Mariboru dobro podporo. Verjamem, da bo tudi v torek tako," je poudaril selektor Horvat.

"Na treningu vlada prava energija, igralci smo željni igranja in dokazovanja v dresu z državnim grbom. Smo favoriti, od tega ne bežimo. Vemo pa, da nam ne bo lahko. Danes futsal igrajo vsi. Črna gora ima dobro ekipo, so neugoden tekmec, od nas se pričakuje resen pristop, mislimo in gledamo pa le na sebe," je razlagal kapetan Igor Osredkar.

Črna gora še brez zmage nad Slovenijo
Črna gora je 55. reprezentanca na uradni lestvici Fife. Selektor je Sveto Ljesar. To bo šesta medsebojna tekma Slovenije in Črne gore, tri je dobila Slovenija, dve sta se končali z remijem.

Sloveniji je žreb kvalifikacij namenil skupino 5, v njej sta še Kazahstan in Črna gora. Po uvodni tekmi proti Črni gori že 8. oktobra Slovenija gostuje v Kazahstanu. Kvalifikacije v tem delu tekmovanja bo zasedba selektorja Tomislava Horvata sklenila v letu 2023.

V glavni del kvalifikacij za 10. svetovno prvenstvo vstopa 36 držav, tekmovanje bo potekalo od letošnje jeseni do marca 2023. 36 držav je deljenih v 12 skupin, igralo se bo po sistemu tekma doma, tekma v gosteh.

V elitni del tekmovanja napreduje 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih osem drugouvrščenih ekip gre v dodatno razigravanje, kjer bo ta osmerica deljena v štiri pare, skupni zmagovalci teh parov se uvrstijo v elitni del kvalifikacij.

V elitnem delu kvalifikacij bo igralo 20 reprezentanc, ki jih bo žreb (na sporedu bo 5. julija 2023) razdelil v pet skupin. Pet prvakov skupin neposredno potuje na svetovno prvenstvo. Štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz petih skupin se pomerijo še za dve prosti mesti.

Osredkar: Proti Črni gori smo favoriti

Seznam slovenske reprezentance:
Klemen Duščak (FK Dobovec), Žiga Čeh (FK Dobovec), Teo Turk (FK Dobovec), Jeremy Bukovec (Futsal Pescara ITA), Nik Logar (KMN Oplast Kobarid), Nejc Kovačič (KMN Oplast Kobarid), Igor Osredkar (MNK Futsal Pula HRV), Denis Totošković (MNK Square Dubrovnik HRV), Nejc Hozjan (Noia Futsal Sala ŠPA), Matej Fideršek (Piast Gliwice Futsal), Nejc Berzelak (FK Siliko), Uroš Đurić (FK Siliko), Max Vesel (FK Siliko), Žan Janež (FK Siliko).