Kdo bo gostitelj zimskih olimpijskih iger v letih 2030 in 2034, bo znano prihodnje leto. Foto: EPA
Kdo bo gostitelj zimskih olimpijskih iger v letih 2030 in 2034, bo znano prihodnje leto. Foto: EPA

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je dejal, da je Slovenija "kot športna velesila pripravljena za skupno kandidaturo za izvedbo olimpijskih iger v prihodnje." Zaradi podnebnih sprememb in težnje po zniževanju stroškov bi ravno takšne skupne kandidature lahko pomenile rešitev.

Trajnostni vidik bo vse pomembnejši
"V okviru mednarodne olimpijske družine se o tem pogovarjamo. V prihodnje bo na vrsti čas za resen razmislek o partnerstvu pri organizaciji olimpijskih iger več držav tako zaradi zmanjšanja stroškov kot trajnostnega vidika in varovanja okolja zaradi izvedbe posameznih disciplin tam, kjer je to najprimernejše. OKS ima interes za tako partnerstvo, ki so mu naklonjeni tudi v politiki vključno z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport," je povedal Bobinac.

Slovenija je sicer že dvakrat neuspešno kandidirala za skupno izvedbo olimpijskih iger treh dežel (še italijanska Furlanija - Julijska krajina in avstrijska Koroška). Najresnejši poskus kandidature je bil za igre 2006.

V Milanu in Cortini brez boba, sankanja in skeletona
Doslej je olimpijske igre praviloma pripravil le en organizator, a stvari se spreminjajo. Že leta 2026 bodo nekatera tekmovanja prvič potekala zunaj države gostiteljice. V Milanu in Cortini d'Ampezzo namreč ne bo tekmovanj v bobu, sankanju in skeletonu. Ponuja se Avstrija s centrom v Innsbrucku.

Thomas Bach je na čelu Mednarodnega olimpijskega komiteja od leta 2013. Foto: EPA
Thomas Bach je na čelu Mednarodnega olimpijskega komiteja od leta 2013. Foto: EPA

"V zadnjem obdobju posamezna svetovna ali evropska prvenstva velikokrat organizirajo različne države, je pa res, da tega v primeru olimpijskih iger še ni bilo. A se bo to zagotovo prej ali slej zgodilo. Delno že čez dobri dve leti, ko bo Avstrija italijanskim organizatorjem omogočila izvedbo dela olimpijskih tekmovanj. Tako ni nepotrebnih stroškov in posegov v okolje," je za STA še pojasnil Bobinac.

Naslednje leto o prireditelju iger v letih 2030 in 2034
Na 141. zasedanju v Mumbaju v Indiji je Mednarodni olimpijski komite sklenil, da bo prihodnje leto določil prireditelja zimskih olimpijskih iger za leti 2030 in 2034. Že novembra se bo MOK natančneje seznanil s kandidaturami. Za organizacijo leta 2030 kandidirajo Švedska, Švica, ZDA in Francija, umaknila pa se je Japonska s Saporom.

Še en mandat za Thomasa Bacha?
Več članov MOK-a je v Mumbaju pozvalo k spremembi olimpijske listine, da bi predsedniku Thomasu Bachu omogočili še en mandat. 69-letni nemški pravnik Bach je na čelu MOK-a od kongresa v Buenos Aires oziroma 10. septembra 2013, vse več pa je predlogov, da bi lahko ostal predsednik dlje od leta 2025.

"MOK je ena izmed najuglednejših ustanov na svetu. Tudi v teh zahtevnih časih, polnih izzivov vseh vrst, je tako. Bach že dolgo vrsto let uspešno vodi olimpijsko družino, in če bo prišlo do te rešitve, bom sam zelo vesel. Prepričan sem namreč, da bomo na ta način uspešno povezovali ljudi prek športa po vsem svetu še naprej, ne gleda na rasne, nacionalne, verske, socialne in druge razlike," je o tem dejal Franjo Bobinac.