Slovenki sta v olimpijski disciplini zaostali le za Belorusinjama in Poljakinjama. Foto: Nina Jelenc
Slovenki sta v olimpijski disciplini zaostali le za Belorusinjama in Poljakinjama. Foto: Nina Jelenc
Sorodna novica Ponomarenko-Osterman do srebra v šprintu
Ponomarenko Janić/Osterman do medalje in vozovnice za OI

Spet je bila najboljša beloruska naveza Litvinčuk/Hudzenka. Drugo mesto je z 79 stotinkami zaostanka osvojila poljska posadka Naja/Pulawska.

Slovenki, ki sta imeli najboljši čas polfinala, sta zaostali 1,65 sekunde in po odličnem finišu ponovili uspeh s prejšnjega SP-ja (2017), hkrati pa sta si zagotovili olimpijsko vozovnico za Tokio.

Za 37-letno Špelo Ponomarenko Janić je to že šesta medalja s svetovnih prvenstev. Prihodnje leto bo nastopila že na svojih četrtih olimpijskih igrah.

"Če pomislim, da sem pred desetimi meseci rodila, ne morem verjeti, kaj nama je uspelo. Fantastičen občutek, čeprav še vsega nisem najbolje dojela. Imava kolajno, imava olimpijsko kvoto, neverjetno. Nikoli si nisem mislila, da bom šla še na četrte olimpijske igre, še posebno, ker so bile prve šele pri 26 letih. Mislim, da je zdaj res čas tudi za kolajno, do katere mi je v Riu malo zmanjkalo. Do zdaj sva z Anjo osvojila vseh devet možnih kolajn, upam, da se bo ta trend nadaljeval tudi v naslednji sezoni," je bila kljub izkušnjam vzhičena Ponomarenko Janićeva.

Podobno velja tudi za Ostermanovo, ki zaenkrat uspehov še ni toliko vajena kot njena starejša tekmica. "Na jok mi gre, toliko sem vesela. Pred startom sem bila zelo nervozna, v kajaku so se mi tresle noge. To ni bilo le svetovno prvenstvo, ampak tudi prvenstvo, na katerem so se delile olimpijske vstopnice. Čutila sem napetost, a ko se je vse začelo, ko se je blok spustil, nama je čoln stekel. Šli sva kot raketi, na koncu naju je sicer malo pobralo, a sva prišli do cilja, ni važno, kako. Osvojili sva tretje mesto in olimpijsko kvoto, po katero sva sem prišli," je dejala mlajša tekmovalka.

Posnetek finala na 500 metrov s SP-ja v Szegedu