Antalya gosti deseto evropsko prvenstvo v športni gimnastiki. Prenose finalnih odločitev si bosta lahko ogledali na TV Slovenija. Foto: EPA
Antalya gosti deseto evropsko prvenstvo v športni gimnastiki. Prenose finalnih odločitev si bosta lahko ogledali na TV Slovenija. Foto: EPA

S kvalifikacijami telovadcev se je v Antalyi začelo evropsko prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki. Do nedelje se bo za 14 kompletov kolajn borilo 321 telovadcev iz 39 držav, med njimi tudi šesterica Slovencev.

Prvi komplet medalj so podelili v ekipnem mnogoboju. Zlato je osvojila Italija (249,526), srebro Turčija (248,262) in bron branilka naslova Velika Britanija (246,961). Slovenija ni sestavila svoje ekipe.

Luka Bojanc je tekmoval le na krogih, vendar se mu sestava ni posrečila. Po veliki napaki je prejel 12,100 točke, kar je najmanj od trojice Slovencev na tem orodju.

Anže Hribar in Kevin Buckley sta tekmovala v kraljevski disciplini, mnogoboju. Zanju je po besedah selektorja Sebastijana Piletiča prvenstvo namenjeno predvsem nabiranju izkušenj.

Buckley je sicer zelo dobro opravil sestavo na konju z ročaji in zbral 13,266 točke. Hribar je bil najboljši na preskoku, kjer je imel oceno 13,733 točke.

Padec Bojanca na krogih

"Z Anžetom in s Kevinom smo lahko zadovoljni. Glede na pripravljenost sta pokazala solidne nastope, nekako po pričakovanjih. Upam pa, da bosta kot še zelo mlada telovadca izkoristila potencial, saj imata oba v treningu po mojem mnenju še veliko rezerv. Če bi v sestave dodala element ali dva, malo izpilila izvedbo, bi takoj imela tudi pet točk višji izkupiček," je dejal Piletič.

"V nasprotju z obema mladima telovadcema pa z Luko preprosto ne morem biti zadovoljen. Čeprav je prvenstvo pričakal zelo dobro pripravljen, saj je imel od 20 najavljenih sestav na krogih kar 18 uspešnih, je bila tokratna predstava neuspešna. Čeprav je tudi na uradnem treningu prikazal dobro vajo, je na današnji tekmi padel pri seskoku, kar ga je oddaljilo od cilja," je še dodal selektor.

V sredo se bodo v kvalifikacijah predstavile še telovadke. Tako Lucija Hribar kot Zala Trtnik merita na finale mnogoboja, nastopila bo tudi Meta Kunaver, telovadke pa bodo tekmovale tudi v ekipni razvrstitvi.