Neža Klančar je v finalu predala kot šesta. Foto: AP
Neža Klančar je v finalu predala kot šesta. Foto: AP

To je bila odlična novica tudi glede boja za olimpijsko vstopnico. Slovenke so bile začasno na 17. mestu svetovne lestvice, na olimpijske igre v Parizu pa vodi 16 najboljših časov. V finalu so nato odplavale 3:41,72, kar je bilo dovolj za uvrstitev v Pariz.

Presenetljivo hitra 17-letnica
Za popoldanski del so imele standardne reprezentantke Klančar, Šegel in Fain glede na osebne rekorde še nekaj rezerve, nalogo pa je 100-odstotno že dopoldne opravila 17-letna plavalka ravenskega Fužinarja Hana Sekuti, ki je bila sicer z letečim startom s 56,38 skoraj sekundo hitrejša od osebnega rekorda.

Vedeli smo, da ne bo lahko, a da imamo možnosti. Načrtno smo iskali četrto plavalko in seštevek izidov je kazal na to, da nam lahko uspe.

Gorazd Podržavnik, selektor

Prav najmlajša je tudi odbila napad Hongkonga v zadnji predaji ter Sloveniji priplavala 26. finale na tovrstnih tekmovanjih in popravni izpit v lovu na olimpijsko normo.

Spomnimo, slovenska finalistka plavalnih svetovnih prvenstev v olimpijskih bazenih je bila doslej v zgodovini le Sara Isaković.

V finalu je nato slovenska štafeta svojo nalogo opravila z odliko, nekaj časa je kazalo celo na višjo uvrstitev, a se je morala na koncu zadovoljiti z 8. mestom. Zmagala je sicer štafeta Nizozemske pred Avstralijo in Kanado.

Podržavnik: Vedeli smo, da ne bo lahko
"Vedeli smo, da ne bo lahko, a da imamo možnosti. Načrtno smo iskali četrto plavalko in seštevek izidov je kazal na to, da nam lahko uspe," je po tekmi povedal selektor Gorazd Podržavnik ter opozoril, da ekipa poimensko nikakor ni zaprta, ampak bo olimpijsko priložnost dobila najboljša četverica. "Projekt stoji, po svetovnem prvenstvu pa bomo še enkrat pregledali kaj in kako do evropskega prvenstva v Beogradu, saj bi bila denimo zelo zanimiva tudi moško-ženska štafeta na 4 x 200 m prosto. Preverili bomo tudi vse druge postave in možnosti," je še dodal.

Stotinke so bile končno na slovenski strani
"Končne so bile stotinke na naši strani," je po tekmi povedala Šegel. "Zelo dobro, finale in skupno 16. izid iz zadnjih dveh sezon sta nas pripeljala v Pariz," pa je pristavila trenutno najboljša slovenska plavalka Klančar. "Izpolnile smo, kar smo napovedale. Jutranjemu nastopu smo dodale še nekaj, to smo si želele in bilo je dovolj za pot v Pariz," pa je povedala Katja Fain, ki je sezono posvetila daljinskemu plavanju, kjer je bila daleč od načrtov, štafeta pa ji ponuja priložnost za drugi olimpijski nastop. "Občutki so fenomenalni ... Sama sem zelo zadovoljna, da sem svojemu jutranjemu plavanju tudi sama dodala še nekaj," pa je dodala 17-letna Sekuti, z dosežki danes največje pozitivno presenečenje v ekipi.

Finale štafete 4x100 m prosto
Zgodovinski dosežek plavalk na 4 x 100 m prosto
Kitajec do novega svetovnega rekorda

Kitajski plavalec Žanle Pan je na svetovnem prvenstvu v Dohi dosegel nov svetovni rekord na 100 m prosto. Kot prvi plavalec štafete na 4 x 100 kravl je svoj del razdalje preplaval v 46,80 minute ter pomagal Kitajski do zlata.

Stevens na "stara leta" z osebnim rekordom
Zelo dobro formo je potrdil tudi 28-letni Peter John Stevens. Na 100 m prsno se je z 1:00,87 prvič v karieri spustil pod mejo 1:01 minute in osvojil 24. mesto. Za štiri desetinke sekunde je popravil osebni rekord iz leta 2016. Izid 27,80 na obratu je tudi lepa napoved za disciplino 50 m prsno, v kateri se je lani v Fukuoki uvrstil v finale.

"Osebni rekord po osmih letih. Očitno tudi na stara leta gre in s tem sem zelo zadovoljen. Tega nivoja niti sam nisem pričakoval. Na 50 m prsno so cilji še višji, videli pa bomo, kako bo na tekmi," je po prvem nastopu na SP-ju v Dohi povedal Stevens.

Slabše je šlo njegovemu nekdanjemu sotekmovalcu iz kranjskega Triglava Sašu Boškanu, ki je na 400 m prosto s 3:56,38 za osebnim rekordom zaostal štiri sekunde in osvojil 37. mesto. Že v ponedeljek ga čaka nastop v paradni pol krajši razdalji v prostem slogu.

Ob Boškanu bo v ponedeljek v Dohi na 100 m prsno nastopila še Tara Vovk.

V Pekingu SP v vodnih športih leta 2029

Mednarodna plavalna zveza je za gostitelja svetovnega prvenstva leta 2029 izbrala kitajski Peking. Svetovno prvenstvo v vodnih športih poleg plavanja vključuje tudi turnir v vaterpolu, skoke v vodo, umetnostno plavanje in daljinsko plavanje.