Časovni rekord regate je 47 ur in 55 minut, ki ga je leta 2007 dosegla ameriška jadrnica Rambler. Letošnja 42. izvedba poteka s štartom in ciljem v Valletti na Malti, vmes pa bodo jadralci obkrožili Sicilijo v nasprotni smeri urnega kazalca mimo ognjenika Stromboli ter otokov Pantelleria in Lampedusa. Tekmuje 114 jadrnic, tudi večina najboljših na svetu.

Slovenska Way of Life pod vodstvom koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca, ki je bila na 53. Barcolani druga, se se je podala novim izzivom naproti (fotografija je arhivska). Foto: MMC RTV SLO
Slovenska Way of Life pod vodstvom koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca, ki je bila na 53. Barcolani druga, se se je podala novim izzivom naproti (fotografija je arhivska). Foto: MMC RTV SLO

"Cilj je iz jadrnice in ekipe iztisniti največ, se ob tem ogromno naučiti, pri čemer merimo na najboljša mesta v jadralsko najbolj čislani kategoriji, tako imenovanem kompenziranem času," je pred štartom dejal Vinčec.

Kompenzirani čas je poseben koeficient, ki ga ima vsaka jadrnica v povezavi z velikostjo in s tehnološko naprednostjo ter s tem izenačuje jadrnice med seboj. A prve navadno prečkajo ciljno črto največje oziroma najdaljše jadrnice.

Koprčan je tako začel enega svojih največjih jadralnih izzivov, ki poteka ob zelo močnih vetrovih. Regata je za njegovo posadko, sestavljeno iz jadralcev iz petih držav, zelo zanimiva tudi zato, ker bodo na njej tekmovale še tri trenutno najboljše maksijadrnice na svetu, tudi zmagovalke večine najuglednejših regat.

Med njimi je kar 43-metrski Skorpios, 34-metrski Comanche in 27-metrski Rambler. Izmed najboljših na svetu pravzaprav manjkata le dve iz Avstralije, Black Jack, nekdanja Esimit Europa 2 Igorja Simčiča, ter Wild Oats XI. Ta je decembra 2019 dosegla deveto zmago na prestižni regati od Sydneyja do Hobarta, ki je lani zaradi pandemije novega koronavirusa odpadla.

Slovenci se sredozemske klasike, večinoma kot del mednarodnih posadk, dokaj redno udeležujejo. Enega večjih uspehov je leta 1999 z zgolj slovensko posadko dosegla 17-metrska jadrnica Gaia Legend s krmarjem Mitjo Kosmino na čelu, ko je tretja prečkala ciljno črto.