Vito Dragič se je prebil do tretjega kroga. Foto: www.alesfevzer.com
Vito Dragič se je prebil do tretjega kroga. Foto: www.alesfevzer.com

Preizkušnje v letu 2023 so pomembne predvsem zaradi zbiranja točk za svetovno lestvico, ki je kvalifikacijsko sito za olimpijske igre v Parizu prihodnje leto.

Še največ je v tem pogledu pokazal slovenski judoist leta 2022 Dragič. Ta je bil v prvem krogu prost, nato pa je v drugem zaradi treh kazni ugnal Senegalca Mbagnicka Ndiayeja, ki na svetovni lestvici zaseda 23. mesto. Dragič je sicer 27. V tretjem krogu je nato 30-letni Dragič po iponu po treh minutah izgubil proti Azerbajdžancu Džamalu Gamzathanovu (46. na lestvici IFJ).

V najtežji kategoriji nad 100 kg je nastopil tudi 32. na svetovni lestvici Enej Marinič. Tudi 24-letnik je bil v prvem krogu prost, v drugem pa je moral priznati premoč Nemcu Jonasu Schreiberju (84. IJF), ki je slavil z vazarijem.

Od Slovencev sta v Parizu v soboto nastopila tudi David Štarkel (do 60 kg) in Nace Herkovič (do 73 kg). 26-letni Štarkel (78. IJF) je po treh minutah izgubil proti domačinu Theu Raoulu Hebrardu (177. IJF), ki je za zmago dosegel dva vazarija.

V prvem krogu se je prvi dan uvodnega grand slama sezone poslovil tudi 20-letni Herkovič. Korošec, ki je šele dobro zakorakal v člansko konkurenco, je izgubil proti Korejcu Heoncheolu Kangu (59. IJF), ki je v štirih minutah dosegel vazari po 25 sekundah borbe.

V letu 2023 bo na sporedu še osem grand slamov, naslednji bo na vrsti med 16. in 18. februarjem v Tel Avivu. Svetovno prvenstvo bo maja v Dohi, evropsko pa novembra v Montpellieru.