Slovenski kajakaši in kajakašice se na prvi tekmi svetovnega pokala niso proslavili. Foto: Nina Jelenc
Slovenski kajakaši in kajakašice se na prvi tekmi svetovnega pokala niso proslavili. Foto: Nina Jelenc

Najvišjo uvrstitev je dosegla Ajda Novak, ki je zasedla 13. mesto. Za finalom je zaostala nekaj manj kot sekundo in pol. "Z nekaterimi stvarmi sem zelo zadovoljna, kako sem se jih lotila. Tudi ko so se pojavile napake, sem jih obvladala in nadaljevala mirno. Mi je pa žal, ker je malo zmanjkalo. Želela sem si dobrega nastopa, tako da je ta nesrečna trinajstica pustila grenek priokus, a če potegnem črto, sem vseeno zadovoljna," je dejala Novak.

Eva Terčelj je bila s štirimi kazenskimi sekundami in slabimi devetimi sekundami zaostanka 18., Eva Alina Hočevar, ki je imela prav tako dva dotika, pa je bila na koncu 22. Slovenske kajakašice niso bile edine žrtve nemških brzic, v polfinalu sta med drugimi obstali tudi Avstralka Jessica Fox, najboljša kajakašica vseh časov, in Ukrajinka Viktorija Us, zmagovalka kvalifikacij. V finalu je slavila domačinka Elena Lilik, za katero je to prva kajakaška zmaga v svetovnem pokalu, na drugo mesto je prišla lanska evropska prvakinja Stefanie Horn, na tretje pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

Kuder Marušič 20., Kauzer 26., Hočevar pa 35.

Tudi kajakaši so po napakah ostali pred vrati finala. Najboljši rezultat je postavil Vid Kuder Marušič, ki je bil 20. S progo je opravil brez kazenskih sekund, a je bil zaostanek prevelik. Peter Kauzer je bil s šestimi kazenskimi sekundami 26., debitant na svetovnih pokalih Žiga Lin Hočevar pa 35. V moškem finalu je po štirih letih novo zmago dosegel Italijan Giovanni De Gennaro, drugi je bil Britanec Joseph Clarke, tretji pa Nemec Hannes Aigner.

V soboto se svetovni pokal nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistk in kanuistov. V polfinale so se prebili Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar, Benjamin Savšek in Nejc Polenčič.