Judoistka Lucija Polavder je upravičila vlogo favoritinje. Foto: STA
Judoistka Lucija Polavder je upravičila vlogo favoritinje. Foto: STA
Anja Klinar
Anja Klinar je na sredozemskih igrah osvojila tri medalje. Foto: BoBo
Jure Dolenec je bil skupaj z Deanom Bombačem najboljši strelec Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Judoisti osvojili kar osem medalj v Mersinu
Klinarjeva v Mersinu do tretje medalje

Polavderjeva je bila najboljša v kategoriji nad 78 kg, Ceraj pa je slavil v kategoriji nad 100 kg. Vse skupaj so v Mersinu judoisti osvojili osem kolajn. Polavderjeva je v finalu ugnala Tunizijko Nihel Chikhrouhou. Pred tem se je pomerila le z Alžirko Sonio Aselah. Ceraj je najprej z iponom premagal Dražena Subotića iz Bosne in Hercegovine, nato Tunizijca Faicala Jaballaha, v finalu pa je bil boljši od Francoza Jeana-Sebastiena Bonvoisina.

"Za nami je sanjski dan. Zmage sem zelo vesel, saj sem v zadnjem času zaradi diplome nekoliko manj vadil. Razveselila me je že uvrstitev v finale, kjer me je enostavno poneslo, pa tudi počutil sem se zelo močnega. Bonvoisina doslej še nisem premagal. Že v polfinalu sem imel težko delo s Tunizijcem, a tudi proti Francozu, ki je veliko nižji od mene, sem se moral pošteno potruditi za končno zmago," je bil po uspehu zadovoljen Ceraj.

Klinarjeva še drugič zlata
Klinarjeva je v Mersinu osvojila še tretjo medaljo in drugo zlato. S 4:40,49 je slavila v svoji paradni disciplini na 400 mešano. Zmagala z velikim naskokom pred Špankama Mario Vilas Vidal in Claudio Dasca Romeu. "Z izidom 4:40 nisem zadovoljna, saj se tukaj izredno dobro počutim in želela sem si celo izid 4:38 ali 4:39, za kar pa bi potrebovala tudi močnejše tekmice. No, na koncu sem osvojila zlato medaljo in to je tukaj to, kar šteje," je povedala 25-letna plavalka.

Blizu medalji je bila tudi Špela Bohinc, ki je z 8:46,57 osvojila četrto mesto na 800 prosto. V velikem finalu na 200 prsno sta nastopili Neža Marčun in Tanja Šmid ter osvojili sedmo in osmo mesto, Jan Karel Petrič je bil na 400 mešano sedmi.

Veslača osvojila bron
Slovenska veslača Jure Grace in Aleš Zupan sta si priborila bronasto kolajno v konkurenci dvojnih dvojcev.

"Danes nama je šel start precej bolje. Po prvih 500 m sta prva dva čolna nekoliko pobegnila, nato sva se do cilja borila z Egipčanoma. Rečem lahko, da je bilo veslanje čez progo precej boljše kot pa v petek. Ta bron je lep uspeh, sam pa sem še toliko bolj vesel, ker vem, da sva dobro odveslala," je po tekmi dejal Aleš Zupan, ki je skupaj z Juretom Gracetom zaostal za italijanskim dvojcem Fossi/Battisti in srbsko navezo Marjanović/Filipović. Skifist Jan Špik je bil šesti, lahki skifist Rajko Hrvat četrti, skifistka Anja Šešum pa peta. Slovenski veslači so s tem končali nastope na teh sredozemskih igrah.

Rokometaši nadaljujejo zmagoviti niz
Moška rokometna reprezentanca je drugič zmagala. S 33:28 je bila boljša od Egipta. Jure Dolenec in Dean Bombač sta dosegla po šest golov, pet pa jih je dodal Borut Mačkovšek. V ponedeljek čaka vrsto Borisa Deniča obračun z Grki, v torek s Hrvati, v sredo pa še s Tunizijci. Rokometašice so z 32:21 (12:10) ugnale Makedonke.

Telovadki Carmen Horvat in Tina Ribič sta nastopili v mnogoboju. Horvatova je osvojila končno deseto mesto, Ribičeva je bila 12. Tudi slovenska lokostrelska reprezentanca je že sklenila nastope v Mersinu. Slovenski moški ekipi je na ekipni tekmi načrte prekrižal Egipt, ženski pa Španija, Slovenci pa ne bodo nastopili tudi na odločilnih tekmah v posamični konkurenci.

Bron tudi za Petro Dobravec
Strelka Petra Dobravec je osvojila bronasto odličje. V finale najboljših osmih strelk z zračno pištolo se je prebila s sedmim dosežkom, nato pa se je zavihtela do tretjega mesta. Zmagala je Francozinja Celine Goberville, druga je bila Srbkinja Zorana Arunović. Slovenec Blaž Kunšek je z zračno pištolo zasedel enajsto mesto.

"Z rezultatom sem zadovoljna. To je tak rezultat, ki ga delam že celo sezono. Tudi tokrat se nisem sama sebi izneverila. To da sem prišla v finale je bil en velik plus, medalje pa nisem pričakovala. Streljala sem tako kot znam streljat. Vesela sem, da imam bronasto medaljo. Živci naredijo svoje, roka se mi je tresla, ampak vseeno sem se 'skulirala', da sem vsak strel sproti dala tja kamor mora it. Lahko bi bilo bolje, lahko pa bi bilo tudi veliko slabše. Letos sem bila na EP na Danskem 13., tako velikega finala pa še nisem imela. Je največji uspeh v moji karieri," je povedala Dobravčeva.

Judoisti osvojili kar osem medalj v Mersinu
Klinarjeva v Mersinu do tretje medalje